Skip to main content
Galapagos Leiden mouse

Galapagos Bio Science Park Oegstgeest

Oegstgeest

Op het Leiden Bio Science Park in Oestgeest is het nieuwe Nederlandse kantoor en laboratorium voor Galapagos ontwikkeld. Galapagos is een farmaceutisch onderzoeksbedrijf en is zowel eige-naar als gebruiker van dit laboratorium- en kantoorgebouw. Het gebouw telt 8 bouwlagen waarvan de onderste bouwlagen bestemd zijn voor ontvangst en parkeerfuncties.

De opbouw van de constructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door enkele slanke staalkernen. In het midden van het gebouw bevinden zich over meerdere verdiepingen twee grote atriums. Deze open ruimten worden extra benadrukt door de hoofdtrap die langs het atrium omhoog loopt. De bovenste bouwlaag is bestemd voor de installaties van het gebouw. De gevel is hiervan teruggesprongen en deze verdieping is opgebouwd middels een lichte staalconstructie.

Projectgegevens

Locatie Willem Einthovenstraat te Oegstgeest, Oegstgeest
Opdracht Provast, Den Haag
Architectuur OZ, Amsterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs B.V., Rotterdam
Uitvoering De Vries & Verburg B.V. Stolwijk
Staalconstructie Bincx B.V., Kootwijkerbroek

Algemene projectomschrijving
Op het Leiden Bio Science Park in Oegstgeest is het nieuwe Nederlandse kantoor en laboratorium voor Galapagos ontwikkeld. Galapagos is een farmaceutisch onderzoeksbedrijf en is zowel eigenaar als gebruiker van dit laboratorium- en kantoorgebouw. Het gebouw telt 8 bouwlagen waarvan de onderste bouwlagen bestemd zijn voor ontvangst en parkeerfuncties.

De opbouw van de constructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door enkele slanke betonkernen. In het midden van het gebouw bevinden zich over meerdere verdiepingen twee grote atriums, Deze open ruimten worden extra benadrukt door de hoofdtrap die langs het atrium omhoog loopt. De bovenste bouwlaag is bestemd voor de installaties van het gebouw. De gevel is hiervan teruggesprongen en deze verdieping is opgebouwd middels een lichte staalconstructie.

Bijzonder aan het project zijn de kleine gevelkolommen. Deze kolommen dragen de verdiepingsvloeren en het dak. Ondanks de hoge verdiepingshoogte zijn dit slanke kolommen die in het beeld wegvallen in het glazen gevelconcept. Ook de gevelkolommen die vanwege het atrium over een langere ongesteunde lengte overspannen worden in dezelfde profilering toegepast.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal 
De opbouw van de constructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloeren. De stabiliteit wordt verzorgd door enkele slanke betonkernen. In het midden van het gebouw bevinden zich over meerdere verdiepingen twee grote atriums, Deze open ruimten worden extra benadrukt door de hoofdtrap die langs het atrium omhoog loopt. De bovenste bouwlaag is bestemd voor de installaties van het gebouw. De gevel is hiervan teruggesprongen en deze verdieping is opgebouwd middels een lichte staalconstructie.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Het ontwerp voor het nieuwe kantoor en laboratorium van Galapagos laat de werkomgeving van de toekomst zien; open, gezond, licht en uitnodigend. De buitenkant is strak, transparant en zakelijk, passend bij de locatie. Binnen vormt het dubbele atrium, verbonden door een brede trap en zitgedeelten, het centrum waar alles samenkomt: interieur en exterieur, kantoorruimtes en labs, bezoekers en medewerkers.

Het gebouw ligt op het Bio Science Park Leiden, met zijn vele laboratoria, kantoren universitaire ziekenhuis en kennisinstellingen in de bio-techsector. Het Galapagos gebouw valt op binnen deze monofunctionele omgeving. Met een volledig glazen gevel op een podium van twee verdiepingen is het een echte blikvanger. Het biedt een verhoogd uitzicht op de naastgelegen snelweg aan de ene kant van het gebouw en een panoramisch uitzicht op de groene omgeving aan de andere kant. De bronskleurige lamellen van geanodiseerd aluminium geven de gevel een warme gloed. De horizontale oriëntatie past goed bij de nabijgelegen snelweg. De architectuur wordt gedomineerd door glas, waardoor het interieur zichtbaar wordt. De overhangende lamellen houden de zon buiten en zorgen voor een gelijkmatige temperatuur overdag, een belangrijke factor voor alle laboratoria. De verdiepingshoogte van 4,2 m geeft het gebouw een flexibele opzet waarin kantoren en laboratoria op elk moment kunnen worden uitgewisseld. 

De structuur van het gebouw is een combinatie van staal en betonvloeren. 
Om het bouwproces te versnellen is gekozen voor staal als het belangrijkste structurele element. Kolommen en balken ondersteunen de prefab holle betonvloeren. Ook de kernen inclusief de liften en trappen van het gebouw zijn van staal. 
Uitzicht naar buiten en licht naar binnen is een belangrijk element in het ontwerp van het gebouw. Door kolommen te integreren in de verticale elementen in de ramen hebben we het aantal kolommen in het gebouw met de helft teruggebracht. De ruimte langs de gevel is volledig vrij van obstakels zodat er een maximale flexibiliteit ontstaat om kantoren of laboratoria van verschillende afmetingen te maken. 

In combinatie met de dubbele kern en de open indeling is het gebouw aanpasbaar aan veranderende omstandigheden in de toekomst. Het kan zowel grote organisaties als kleine bedrijven huisvesten. Dit past bij de veranderende eisen van de snel veranderende biotechnologiesector. 

Het gebouw is zowel BREEAM-NL Excellent als WELL Gold gecertificeerd. Hierdoor voldoet het niet alleen aan alle duurzaamheidseisen, maar ook aan hoge eisen met betrekking tot de gezondheid en het welzijn van iedereen die er werkt of op bezoek komt.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Bijzonder aan het project zijn de kleine gevelkolommen. Deze kolommen dragen de verdiepingsvloeren en het dak. Ondanks de hoge verdiepingshoogte zijn dit slanke kolommen die in het beeld wegvallen in het glazen gevelconcept. Ook de gevelkolommen die vanwege het atrium over een langere ongesteunde lengte overspannen zijn in dezelfde profilering toegepast.

IMd heeft een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de flexibiliteit van het gebouw, door samen met diverse partijen een plattegrond te ontwerpen waarbij de ruimten vrij indeelbaar zijn. Ook de hoge verdiepingshoogte van bruto 4,5 meter draagt hierin bij. Door de stabiliteitselementen zo slank mogelijk uit te voeren zijn de plattegronden zo veel mogelijk benut voor het laboratorium.

De stabiliteitskernen voor aanvang van de uitvoering zijn omgezet van prefab betonkernen naar stalen kernen binnen de dikte van de bouwkundige wand om een hogere bouwsnelheid te halen.

Bijzondere aspecten uitvoering
De planning vormde bij dit project de grootste uitdaging. Verzoek van opdrachtgever was het complete gebouw in 16 maanden te bouwen. Om dit voor elkaar te krijgen is de in het werk gestorte constructie omgezet naar een staalconstructie. Hierdoor ontstond meer ruimte voor de afbouw omdat de ruwbouw eerder is afgerond. Doel was het pand zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen. Hierdoor is 6 dagen per week gewerkt in lange dagen. Alle partners hebben hierin meegewerkt. 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk   
- Kantoor- en laboratoriumfunctie (flexibel indeelbaar vanwege de hoge verdiepingshoogtes)
- Geschikt voor meerdere huurders (multi-tenant)
- Atrium
- Entreehal (met multifunctionele tribunetrap, geschikt voor townhall meetings)
- Bedrijfsrestaurant
- Fitness
- Parkeergarage
- Dakterras