Skip to main content
mouse

Woonhuis TVD3

Amsterdam

Zelfbouwwoning met industriële look, stalen trappen, gevelbekleding en overige details

Projectgegevens

Locatie Ton van Duinhovenhof 3, Amsterdam
Opdracht prive, Amsterdam
Architectuur Studio Staat, Rotterdam
Constructief Ontwerp De Ingenieursgroep
Uitvoering ATB, Leerbroek
Staalconstructie Krepla, Ommen

Algemene projectomschrijving

TVD3 is een tussenwoning in een korte rij van 3 zelfbouw-woningen in stedenbouwkundig plan City-Plots op de Buiksloterham in Amsterdam Noord. Het ontwerp van de woning is geïnspireerd op het industriële verleden van dit voormalige havengebied. De inzet van karakteristieke stalen elementen in exterieur en interieur geeft de woning een stoer karakter en maakt een compacte en spannende ruimtelijke opzet mogelijk. 

De woning bestaat uit 3 woonlagen met daarboven een begaanbaar plat dak, de totale oppervlakte bedraagt 162 m2 BVO. De opzet binnen is eenvoudig en flexibel in gebruik met in het midden van de woning een compacte zone met de trap, de natte ruimtes en een installatieschacht. Hierdoor ontstaan aan de gevels goed indeelbare en lichte gebruiksruimtes. De entree aan de straatzijde is iets teruggeplaatst waardoor deze een nis vormt die zorgt voor enige privacy en ruimte laat voor een bankje en wat groen. Aan de tuinzijde loopt de begane grondlaag iets verder door de tuin in om zo de woonkeuken aan die kant voldoende ruimte te geven. Wonen en werken gebeurt op begane grond en laag 1, die middels een vide en de open spiltrap ruimtelijk verbonden zijn. Laag 2 heeft slaapkamers en een badkamer. 

De gebouwmassa heeft rondom een gevelbekleding van zwarte geprofileerde staalplaat. De raamopeningen met blank geanodiseerde aluminium kozijnen zijn daarin geplaatst in een eenvoudige compositie. Enkele bouwkundige accenten aan voor- en achtergevel zorgen voor verbijzondering en roepen, samen met de gevelbekleding, associaties op met het industriële en stoere karakter van de Buiksloterham: aan de voorgevel de nis met RVS gevelbeplating en een zitbank, een stalen doorvalbeveiliging bij het grote schuifraam op laag 1 en dan een Amsterdamse hijsbalk ter plaatse van de dakvloer. Aan de achtergevel is een stalen buitentrap bevestigd, waarmee het dak kan worden betreden. 

Het project is duurzaam en zo mogelijk circulair ontworpen: de woning is flexibel in gebruik, haalt maximaal daglicht binnen, heeft hoge isolatiewaarden en triple glas, PV-panelen en waterretentie op het dak. Verder is de woning gasloos en aangesloten op stadswarmte waarbij gebruik wordt gemaakt van lage temperatuur vloerverwarming en tevens gebalanceerde ventilatie met warmte-terugwinning (WTW). 

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De dubbelhoge witte spiltrap, centraal in de woning, fungeert als een sculpturaal, ruimte-organiserend element. Door de open plaatstalen treden en het semi-open gaas-hekwerk zoneert de trap de ruimte zonder zelf een (visueel) obstakel te worden. De sierlijke vloeiende lijnen van de stalen trap contrasteren mooi met de orthogonale context van witte wanden en houten elementen (boekenkast en vloer laag 1). Daarnaast gaan de grafische patronen van de tranenplaat-treden en de gaasvulling van de balustrade een visuele relatie aan met de tegelvloer op de begane grond en met de mozaïek parketvloer op laag 1. In verticale zin verbindt de trap, samen met de dubbelhoge boekenkast ernaast, de verschillende woonlagen functioneel en visueel. Op de eerste verdieping sluit de trap aan op een eveneens witte stalen brug over een ruime vide. Op deze laag is een staal-glas pui geplaatst om doorzicht en daglicht te maximaliseren. Op laag 2 komt de trap door een strakke ronde opening in de vloer die wordt herhaald in het platte dak erboven. Dat gat was nodig om de spiltrap in te hijsen, en is daarna slim gebruikt als een groot rond dakraam, dat zorgt voor daglicht centraal in de woning, en natuurlijke ventilatie in de zomer (schoorsteen-effect). De trap aan de achtergevel voert vervolgens vanaf laag 2 buitenom naar het begaanbare dak. Deze trap is een thermisch verzinkte rechte steek met begin- en eindbordes en herinnert aan de geveltrappen uit New York City, waar de opdrachtgever een tijd heeft gewoond. De twee oplegconsoles voor deze trap zijn qua afmetingen en afwerking identiek aan de hijsbalk die aan de voorgevel is aangebracht.