Skip to main content
mouse

Villa

Wouwse Plantage

Op de rand van het 'Witte wijkje' te Wouwse Plantage, grotendeels bestaand uit huizen met wit gekeimde gevels en zinken details, staat een verzinkt stalen volume eigenwijs haaks op de straat. Boven op het horizontale deel zweeft nog een tweede volume, dat bijna opgaat in de kleur van de lucht; het verzinkte staal kleurt prachtig mee met de dagen en bedient de kijker met een visueel rijk gevarieerd oppervlak.

Projectgegevens

Locatie Wouwse Plantage, Wouwse Plantage
Opdracht Particulier
Architectuur Studio Bruce, Eindhoven/Nunspeet
Constructief Ontwerp Skellet, Genk (BE) en JV2 Bouwadvies, Nuenen
Uitvoering Royal Living, Urk
Staalconstructie Skellet, Genk (BE)

Licht gedraaid op het kavel, voorziet de woning in een riante oprit en entree.  De toevoeging van hout bij de naar binnen geknikte gevels zorgt voor een warm, intiem accent. De voordeur is geheel onopvallend weggewerkt in de houten gevel; enkel het zijlicht verraadt het bestaan van de deur. 

Bij binnenkomst ontvouwt zich een hele andere wereld: als in een aquarium wordt men ondergedompeld in het uitzicht op een bomenkwekerij. Doorlopend de tuin in, ontdekken we de buitengevel aan de kwekerijkant met optopping als een soort turret van een tank, dat eveneens een panoramisch uitzicht biedt. Een simpel idee dat tot in strak detail is uitgedacht. 

 

Bijzonder volume met stoere materialen

De opdrachtgevers wilden graag op de begane grond wonen, met logeerruimte op de verdieping voor hun 2 volwassen kinderen. Een weids uitzicht op de kwekerij stond voorop. De woning mocht ‘anders’ worden: qua vorm, materiaalgebruik en indeling. Op het eerste gezicht een dicht volume, dat zich op bepaalde plekken opent: naar bezoekers toe en richting het veld. Een strakke vorm, waar het gebruik van stoere materialen goed op aansluit. 

De gelaserde stalen gevelplaten, 3 mm dik en achteraf verzinkt,  zijn op zorgvuldige wijze zijn gemaatvoerd en gedetailleerd, voor een harmonieuze verdeling. Grote glaspartijen aan de kwekerijzijde bieden een uitzicht vanuit de verschillende leefruimtes in de woning. De houtaccenten bij entree en tussen de kozijnen, zijn verticale frakéhouten latten.

 

Spel van schuine lijnen

Bij aankomst vanaf de openbare weg, is eerst de dichte kopgevel te zien. Leuk accent is de perforatie in de verzinkt stalen gevel bij het toiletraam. De langsgevels van de begane grond lopen beide taps toe omhoog naar het platte dak. De gevel van de kleinere optopping loopt aan de entreekant in dezelfde lijn door; aan de kwekerijkant knikt de verdieping echter en helt daar naar voren. Dit alles versterkte de gerichtheid op het weidse uitzicht daar. De entree is een verbijzondering van de gevel in hout.

Eenmaal binnen kan via de hal, de open woonkamer en keuken worden bereikt, waar het uitzicht de overhand neemt. Het noordelijke gedeelte van de begane grond is afgesplitst voor slaap- en badkamer. Centraal op de begane grond is de trap die naar boven leidt, waar het uitzicht wordt voorgezet. 

 

Uitdagende constructie

De hoofddraagconstructie is uitgevoerd in ‘plusvormige’ kokerprofielen uit koudgevormd verzinkt staal genaamd Skellet. Eén type profiel dat als kolom, samengesteld als vloerligger en dakconstructie dienst doet. Licht en flexibel, wat de verwerking op de bouwplaats ten goede komt: alle delen zijn zonder kraan gemonteerd, met enkel de inzet van mankracht en handgereedschap.

Middels stalen koppelplaatjes, bij de schuine aansluitingen veelal op maat gemaakt, zijn de verschillende constructiedelen aan elkaar gepopnageld. Gaatjes bevinden zich reeds in de profielen, steeds op afstand van 25 mm. Ook de vloerliggers worden zo gekoppeld, door twee profielen van elk 100 mm hoog door middel van een plaatje te verbinden, ontstaan balken met een hoogte van 200 of 300 mm. De verdiepingsvloer bestaat verder uit een geprofileerde staalplaat, gecombineerd met een cementdekvloer, waarin de vloerverwarming is geïntegreerd. Ook het dak is gemaakt uit geprofileerde staalplaten.

 

Herbruikbaar profiel

Het Skellet bouwsysteem is in principe volledig opnieuw te gebruiken, door de popnagels uit te boren en de losse profielen tot een nieuwe constructie samen te stellen. Met dit doel is Skellet 10 jaar geleden ontwikkeld door de Belgische ondernemer Ivo Swenters. Er wordt door Skellet na het 15e jaar dan ook een gegarandeerde terugkoopgarantie geboden aan de investeerder, van 130% van het aankoopbedrag.

Zie tekst boven.