Skip to main content
mouse

Veranda-bungalow

Oosterbeek

Voor een inbreidingslocatie, op het terrein van een voormalige kwekerij gesitueerd aan de Bato’sweg te Oosterbeek heeft NEXIT een natuurinclusief woonhof met 10 woningen ontworpen.

Projectgegevens

Locatie Bato'sweg 17a, Oosterbeek
Opdracht Familie van der Wal, Oosterbeek
Architectuur NEXIT Architecten, Arnhem
Constructief Ontwerp Constructiebureau K.J. de Krijger, Ede
Uitvoering Bouwbedrijf A. Methorst, Renkum
Staalconstructie Kampert Las & Constructie, Wekerom

Langs de toegangsweg naar het 'Vera Eijbershof' ligt een vrij kavel waar NEXIT een langgerekte verandabungalow heeft ontworpen. De bungalow is volledig energieneutraal uitgevoerd. Hoewel het bestemmingsplan voor dit vrije kavel ruimte bood voor een woning met twee bouwlagen plus een kap is er bewust gekozen voor een horizontaal gelede laagbouw van slechts 1 bouwlaag waarmee de toegang tot het Vera Eijbershof ruimtelijk wordt begeleid. Het diepe en relatief smalle kavel gaf aanleiding tot een langgerekt bouwvolume waarbij het volledige kaveloppervlak integraal is ontworpen als ‘woongebied’ met in elkaar overvloeiende binnen- en buitenruimten. De overdekte ‘veranda-achtige’ constructies zorgen rondom voor een vloeiende overgang van binnen naar buiten en vice versa. Royale schuifdeuren versterken het ‘binnen-buiten’-gevoel naar de ruime veranda op het zuidwesten. Door ranke detaillering van de staalconstructie lijkt het uitkragende vegetatiedak gewichtloos te zweven boven de glazen raamkozijnen langs de zuidelijke en westelijke gevels. De woonvertrekken oriënteren zich aan de open langskant onder een dakoverstek, dit is tevens de zonkant van de bungalow. Een gesloten kopgevel kopgevel aan de straat en een open langsgevel, maakt dat de bungalow een geleidelijke overgang van straat naar woonhof is. Een goed ontworpen beplantingsplan en een hoger maaiveld waarborgen de privacy van de bewoners. Aan de lage langszijde, grenzend aan het buurtperceel, is een lange gesloten wand met bovenlichten ontworpen. De lange begeleidende wand langs de erfgrens leidt naar de hoofdentree van de woning. 

De hoofdraagconstructie van de woning is opgezet als een lichte staalconstructie, geheel thermisch verzinkt en grotendeels uitgevoerd als zichtwerk waardoor er veel aandacht is uitgaan in de verfijning van de detaillering. Zo zijn de staalverbindingen zo ontworpen dat ze visueel lijken op schanieren. De basis van het constructieve ontwerp vormt een repeterende stalen spant met ranke ronde kolommen. Deze constructieve opzet geeft vrijheid in de indeelbaarheid van de plattegrond. Het staalskelet is voorzien van hoogwaardig geïsoleerde HSB gevels met een horizontaal beschot van thermisch gemodificeerd Fraké hout. Dit is aan de zuidwest zijde gecombineerd met grote Afzelia glaspuien en een juist wat meer gesloten steenachtige gevel aan de noordoost zijde. Het lichte dak is voorzien van een vegetatiedak om extreme opwarming te voorkomen en waarmee tevens een bijdrage wordt geleverd aan de biodiversiteit door de aantrekkingskracht op vogels en insecten. Aansluitend op het groendak is een royaal overstek ontworpen waarop glazen Bifacial PV panelen zijn toegepast. Het dakoverstek springt in het oog door een gestapelde constructie bestaande uit een stalen ligger met daarop uitkragende houten gordingen en regels waarop uiteindelijk een kassenbouw profiel is gemonteerd die de glazen zonnepanelen dragen. Het stalen overstek beschermt niet alleen de houten gevels tegen weersinvloeden maar heeft tevens een zonwerende functie waarbij tegelijkertijd aan beide zijden (Bifacial) zonne-energie kan worden geoogst. Met deze ‘low-tec’ innovatie snijdt het mes dus niet aan twee maar aan drie kanten!