Algemene projectomschrijving
De Zuidas heeft er een bijzondere verschijning bij: Terrace Tower. Het gebouw werd ontworpen door de Bjarke Ingels Group (BIG) en valt op door het overhellende ontwerp. De uitkraging neemt trapsgewijs toe, waardoor verspringende daken ontstaan die een terrasfunctie met tuin krijgen. Op het verste punt kraagt de Terrace Tower vijftien meter uit, wat mogelijk is door ingenieus staal, superlichte vloeren en een laagbouw die fungeert als contragewicht. Het gebouw telt 13 verdiepingen en heeft een totaal vloeroppervlak van 20.000 m2, waarvan het grootste deel wordt ingezet als kantoorruimte. Op de begane grond en mezzanine verdieping is fietsparkeergelegenheid en er zijn twee parkeerlagen onder het gebouw gesitueerd.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Om de laagbouw als contragewicht voor de enorme uitkraging te laten fungeren, zijn twee compacte HD-profielen (400 x 400 millimeter) gekoppeld aan de achterliggende vloeren van het laagbouwdeel van Terrace Tower. Beiden zijn twee keer zo zwaar als het grootste normale walsprofiel dat er bestaat: 744 kilo per strekkende meter, met 9 centimeter dikke flenzen. Dit voorkomt dat het gebouw aan de voorkant naar voren kantelt. Zonder deze profielen zou de entreekant zo’n dertig centimeter doorhangen. Normaal wordt staal alleen in deze omvang gebruikt voor kolommen in hoogbouw.
De uitkraging wordt extra ondersteund door een lange, gekromde kolom. In de kelder zijn hele complexe instortdelen gemaakt met opgelaste T-stukken om de horizontale krachten die erop werken op het beton over te dragen. Het resultaat is het maken van de terugspringende gevel zonder ook maar één ondersteunende kolom.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Het gebouw krijgt een opmerkelijk licht, transparant profiel dankzij de dunne vloeren en enorme glaspartijen en kenmerkt zich door de stapeling van kubussen van glas en staal, de pixels. De architect ontwierp een gebouw waar je dwars doorheen kunt kijken. Dat vereiste het gebruik van slanke kolommen en zoveel mogelijk glas in de gevel.
De pixels zijn elk 11 meter lang, 4 meter hoog en uitgevoerd in triple glas. De grote afmetingen van het glas en de slanke kozijnprofielen zorgden voor extra uitdaging door de ongelijkmatige vervormingen die optreden door de ongewone vorm van het gebouw. Het gevelontwerp kent maar een maximale vervorming van enkele millimeters, ander lopen de ruiten vast in de sponningen. Om die reden zijn alle deformaties in rekenmodellen gesimuleerd.
Bijzondere aspecten uitvoering
De Deense Architect BIG bedacht een ver voorover leunende voorgevel, zonder kolommen eronder en met een extreme mate van transparantie. Dat maakte de krachtswerking in het gebouw in aanbouw zo complex, dat het niet mogelijk was om van beneden naar boven te werken.
Het idee was alleen uitvoerbaar door de onderste zes uitkragende etages op te hangen aan de verst uitstekende zevende verdieping. De vervormingen die zouden ontstaan bij een andere volgorde zouden kunnen leiden tot breuk in het glas. Om het ontwerp te realiseren was een bijzondere constructie nodig: een sterke, versprongen kern van beton en speciale verbindingen, waaraan de verdiepingen hangen en schuine kolommen in de voor- en achtergevel.
Om te kunnen bepalen hoe het gebouw zou gaan bewegen tijdens de uitvoering, is het gehele gebouw eerst in fases volledig opgebouwd in een rekenmodel. De berekende vervormingen zijn vervolgens naast de dagelijkse metingen in het werk gelegd en op basis daarvan zijn de berekeningen op de millimeter nauwkeurig gefit zodat de vervormingen bij de gevel exact voorspeld konden worden.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Terrace Tower is onderdeel én koploper van een ontwikkelingsplan voor de Amsterdamse Zuidas. Als eerste gebouw met groene daken draagt het bij aan de gemeentelijke ambitie om het gebied te verduurzamen en te vergroenen. Bovendien helpt het om de biodiversiteit op peil te houden én zorgt het voor verkoeling. Gebruikers van Terrace Tower genieten van een spectaculair uitzicht van daktuinen. Tientallen bomen op de terrassen zorgen voor combinaties van open en beschutte hoekjes.
Het gebouw kent een BREEAM-NL certificering door een flink aantal milieuvriendelijke aspecten. Zo wordt er nergens in het gebouw gas gebruikt en komt er een warmte- en koudeopslag in de grond.