Skip to main content
mouse

T-Port Logistics Zuid

Almelo

Fase één van het masterplan T-Port Logistics te Almelo – een symbiose van ruim 65.000 m2 warehouses en kantoren – werd in 2019 afgerond en getuigt van een unieke synergie op vlak van vormentaal, functionele planning en opmerkelijke architectuur met respect voor de (werk)omgeving.

Projectgegevens

Locatie Columbus 11 - 15, 7627 PT Bornerbroek, Almelo
Opdracht Heylen Warehouses, Herentals (B)
Architectuur Architectenbureau Wastiau & Architectenbureau Wil-Ma, Westerlo (B)
Constructief Ontwerp Architectenbureau Wastiau, Westerlo (B)
Uitvoering ASK Romein NV, Malle-West (B)
Staalconstructie ASK Romein, Malle-West (B)

Algemene projectomschrijving
 

De logistieke campus ligt vlak aan de inland containerterminal Combi Terminal Twente (CTT), een strategische locatie voor een logistieke ontwikkeling.  De magazijnen moeten snel en flexibel inzetbaar zijn voor gebruikers vandaag en in de toekomst. Bij het design ging dan ook flink wat aandacht naar het mogelijke ‘second life’ gehalte. Denk aan optimale overspanningen, efficiënt ruimtegebruik en volledig geprefabriceerde units die perfect passen binnen het verhaal van circulair bouwen en hergebruik.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het totale bouwkundige staalgewicht : 1225 ton staalconstructie (hallen + staalconstructie kantoren).
Meer dan 12.000 m² geprofileerde staalplaat in de gevels.
Staal heeft een belangrijke rol gespeeld in de duurzaamheid van het gebouw – robuuste industriële materialen: betonnen kolommen en stalen liggers en spanten– en de plannen om zonnepanelen te plaatsen. De degelijkheid van de materialen maken een tweede leven van de units mogelijk, alsook het meegroeien van de magazijnen met de huurders.
De unieke uitstraling van het gebouw, de bouwsnelheid en duurzaamheid komen tot stand door het gebruik van staal, zowel in constructie als in de afwerking van de gevel.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het gebouw bestaat uit 5 units en alle units hebben een bouwkundige mezzanine met een diepte van 24 m boven de expeditie ruimte en zijn voorzien van de nieuwste technieken.
De realisatie is het resultaat van gedegen onderzoek en een weloverwogen future proof ontwerp: het masterplan houdt rekening met het bestaande landschap, de functionaliteit van de gebouwen en het bedrijventerrein, voor het architecturaal concept is er op zoek gegaan naar het DNA van de regio, de Genius Loci: Twente heeft een rijke geschiedenis in de textiel. Alles van de schaapskuddes tot het weefgetouw komt rijkelijk voor in de Twentse historie. De basis van die textielnijverheid ligt in de kleine weefkamertjes in de Twentse boerderijen, die gewoonlijk uit één grote ruimte bestonden en bijgebouwen kregen. De gevels hebben altijd een magische betekenis gehad en droegen symbolen om bijvoorbeeld kwade geesten buiten te houden. De textielnijverheid en de boerderijtjes met hun bijzondere, lage vorm en massa’s symboliek vormden het hart of DNA van Twente.
Dit DNA is vertaald in de weefpatronen op de gevels en de kantoorvolumes.

Het idee om de “boerderijen” terug te plaatsen op het dak, heeft geleid tot het creëren van landschapsmezzanine, een kleinschalige tussenverdieping met kantoren als nieuwe boerderijen – weliswaar conform de moderne bouwrichtlijnen – en groene zones. Het zijn kleine ingrepen in een gigantisch magazijnverhaal, maar hierdoor krijgt het geheel veel meer uitstraling en komt er ook meer ruimte vrij op het terrein voor beplanting. De ruimte van de huisjes wordt gecreëerd door een volledig staalbouwskelet.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
 

Totale bouw heeft een lengte van 486 meter met slechts 6 ingeklemde betonkolommen (2 buiten en 4 midden) voor stabiliteit in langs richting. Stabiliteit in dwarsrichting door windverbanden in dak en gevels. Dankzij de portiekstructuur kunnen we vrije ruimtes creëren in de kantoorhuisjes.

Bijzondere aspecten uitvoering

Weefpatronen zijn omgezet in patronen op de façade en dit door het slim toepassen van standaard industriële geprofileerde gevelplaten (Tata Steel: SAB Pyramid 50.882, kleur: Prisma Kronos). Door de verschillende patronen in de geprofileerde staalplaten krijg je een spel van licht en contrast, wat resulteert in een veranderende gevel naar gelang het weer en uur van de dag. Zeker als je weet met hoeveel toewijding en oog voor detail de patronen vooraf zijn uitgetekend voor een maximaal resultaat, met een minimum aan snijverlies.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Tussenvloer met kanaalplaten en gevlinderde druklaag voor een overlast van 1000 kg/m², deze is 24m vrij met gedrongen opvangspanten.