Skip to main content
mouse

Trap Amsterdam

Amsterdam

Staal heeft zijn eigen vormen. Profielen, balken, strippen. Ze komen in vaste maten met hun eigen doorsnedes. Door te spelen met deze vormen is er in Amsterdam een unieke trap ontstaan.

Projectgegevens

Locatie particulier, Amsterdam
Opdracht M. van Kersbergen, Amsterdam
Architectuur aA atelier Architecten, Frank Penders, Gouda
Constructief Ontwerp aA atelier Architecten, Frank Penders, Gouda
Uitvoering aA atelier Architecten, Frank Penders, Gouda
Staalconstructie aA atelier Architecten, Frank Penders, Gouda

Algemene projectomschrijving

Op een nieuwe kavel te Amsterdam is een vrijstaande woning gerealiseerd. De singel langs de kavel heeft hoge rietkragen en is de foerageerroute van een beschermde vleermuissoort. Het maakt de locatie in het stedelijke gebied uniek. De woonkamer op de eerste verdieping geeft een prachtig zicht over deze rietkragen. In het ontwerp van de trap zijn deze kenmerken verankerd.

De trap staat prominent voor de hoge ramen, in de vide, naast de woonkeuken. Het is een blikvanger en tegelijk een barrière tegen te veel inkijk van het wandelpad dat langs het huis loopt. De vorm van de vleermuis komt geabstraheerd terug in de vorm van de treden welke over de trapboom heen vliegen, als zijnde de singel. In de leuning kunnen we de rietkraag, gebogen door de wind, terug zien.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Door creatief om te gaan met de vormen van constructiestaal kon er een ontwerp gerealiseerd worden dat zich op het eerste oog niet gelijk laat ontrafelen. De treden zijn uit een HP-220 profiel gezaagd. Een profiel dat veelal in de scheepsbouw wordt gebruikt en van zichzelf een zeer elegante vorm heeft als traptrede. De massieve neus van het profiel die schuin terugloopt richting het lijf heeft een mooie contour indien doorgezaagd. Iedere trede zweeft door middel van twee platen boven de trapboom. 

De onderscheidende vorm van de trap vindt zijn basis in de trapboom. Twee UNP-120 balken zijn onder een hoek van elkaar geplaatst waardoor er een V-vorm ontstaat tussen de balken. De V-vorm wordt door de platen die er in liggen vergroot en verlengd. Tezamen met de trede komt de geabstraheerde vorm van de vleermuis tot stand. Vijftien treden vliegen over de trapboom, parallel aan de singel, langs de rietkragen. De plek is zodoende verankerd in het ontwerp.

De trapleuning is samengesteld uit massief stripstaal. De gebogen vorm van de balusters is geïnspireerd op het buigen van het riet in de wind. Evenals het riet langs de singel staat, staat de leuning langs de trapboom. De leuning loopt door in de balustrade rond de vide.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Standaard constructiestaal is op creatieve wijze gebruikt om nieuwe vormen te creëren. Het kantelen over de lengte-as van de UNP-profielen is hier de basis van. 

Bijzondere aspecten uitvoering

Veel onderdelen zijn in het metaalatelier voorbereid. De treden met de platen eronder, de gebogen delen van de trapleuning, de trapboom. Daarna is alles in de woning tezamen gebracht. Eerst is de trapboom geplaatst om vervolgens van boven naar beneden de treden er één voor één in te TIG-lassen. Vervolgens zijn de balusters er stuk voor stuk op gelast en tot slot de leuning. Deze manier van werken geeft veel vrijheid voor maatwerk, zo loopt de leuning bijvoorbeeld naadloos door in de balustrade van de vide.