Skip to main content
Ossip van Duivenbode mouse

Bioscoop CineMec Utrecht

Utrecht

Langs de A2 bij Leidsche Rijn is in 2015 CineMec Utrecht gerealiseerd. Bioscoop ‘De Sterrenkijker’ heeft zeven zalen en in totaal ± 2.000 stoelen. Karakteristiek is de rode façade die opgebouwd is uit 18.000 speciaal ontwikkelde aluminium baguettes. In het staalskelet zijn de zeven zalen als ‘doosjes’ ingehangen. De vloer van de grootste zaal (660 zitplaatsen) is opgehangen aan een aparte stalen dakconstructie. Ook is de grote trap die alle foyers en zalen ontsluit, opgehangen aan het dak.

Projectgegevens

Locatie Berlijnplein 100, 3541 CM, Utrecht
Opdracht CineMec, Ede
Architectuur DP6 architectuurstudio, Delft
Constructief Ontwerp ABT, Delft/Velp
Uitvoering Dura Vermeer Bouw Hengelo, Hengelo
Staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk aan Zee

Algemene projectomschrijving

De bioscoop ligt op de kruising van de monumentale ‘as’ van het Berlijnplein met de ‘Cultuuras’ die de Hofstede Terwijde en de boerderij Rood Noot met elkaar verbindt. Het gebouw grenst direct aan de landtunnel van de A2. CineMec Utrecht is een Multi Media Center. Behalve naar een film kijken, kan een bezoeker er ook ontmoeten en studeren. Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw aanvankelijk als een pionier ‘stand alone’ in het gebied staat. Dit betekent dat dit complex voor een belangrijk deel een eigen sfeer en levendigheid moet maken. CineMec Utrecht is daarom vormgegeven als een opvallend rood volume, dat zowel stand alone als midden in het stedelijk weefsel tot zijn recht komt.
De zalen in de bioscoop hebben verschillende grootten en zijn multifunctioneel. De indeling is primair gericht op het kijken van films, maar de inrichting is zodanig dat de zalen ook te gebruiken zijn als congreszaal, voor lezingen, kleinkunstvoorstellingen et cetera. De verschillende zalen zijn compact gestapeld met daartussen de foyerruimte. De trap die vanaf de begane grond tot en met het dakterras doorloopt verbindt alle publieke ruimten. Vanaf het dakterras is uitzicht over Utrecht en Leidsche Rijn gegarandeerd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De volledige bovenbouw bestaat uit een staalconstructie met vloeren van kanaalplaten. De zaalwanden zijn gebruikt als stabiliteitselementen voor de bovenbouw (de draagconstructie zit in de wanden in de vorm van stalen vakwerken). In de publieksruimten zijn zo min mogelijk constructieve elementen geplaatst. Zo is bijvoorbeeld de grote trap opgehangen aan het dak. De staalconstructie rust op een eigen betonnen kelderbak, onderheid met prefab betonpalen. Hierdoor staat de constructie vrij van de tunnel.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De hoofdentree richt zich naar het Berlijnplein dat in ontwikkeling is naar stedelijk gebied. Een tweede entree aan de zijde van het parkeerterrein is in het ontwerp meegenomen. Het gebouw bestaat uit een stapeling van zaaldozen, waarbij de zalen uit oogpunt van geluidwering zoveel als mogelijk van elkaar losgekoppeld zijn. Vluchtwegen in het gebouw zijn opgelost in een dubbele gevel, met de vluchttrappen in de spouw. Door de gevel met geëxtrudeerde aluminium baguettes krijgt het gebouw op een karakteristieke rode kleur. De baguettes hebben vijf verschillende kleuren rood en twee glansgraden en zijn tevens ietwat onregelmatig geëxtrudeerd. Door de baguettes vrijwel willekeurig te plaatsen, geeft het gebouw van veraf de indruk één kleur te zijn. Wie dichterbij komt, kan steeds meer kleuren onderscheiden.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Zichtbare verbindingen in de staalconstructie in publieksruimten zijn zo veel mogelijk voorkomen. Waar zichtbare verbindingen onvermijdelijk zijn, is voor de detaillering van de knopen bewust voor een 'no nonsens'-vormgeving gekozen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Het gebouw van 11.600 m2 bvo is in een extreem korte tijd gerealiseerd. Met de bouw is begonnen terwijl de engineering nog deels uitgewerkt moest worden. Om dit mogelijk te maken is door alle bouwteampartners samengewerkt in een BIM-model. Het gebouw grenst direct aan de landtunnel van de A2 in Leidsche Rijn. Er zijn bijzondere maatregelen in ontwerp en uitvoering getroffen om krachten op de bestaande tunnelconstructie te voorkomen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het gebouw is multifunctioneel. Het leent zich niet alleen voor filmvertoningen, maar ook voor congressen, bijzondere bijeenkomsten, kleinkunst voorstellingen etcetera. Zo kunnen studenten studeren in de foyers en via satelietverbindingen colleges volgen in de zalen. Het dakterras leent zich tevens voor 'rooftop'-cinema.