Algemene projectomschrijving
Bij het succesvolle bedrijf PB tec zit techniek en innovatie in het DNA. De organisatie ontwikkelt geavanceerde tuinbouwoplossingen en is een echte frontrunner in wat het Westland zo iconisch maakt: de tuinbouwindustrie.
Dankzij het grote succes van het bedrijf ontstond de behoefte aan een nieuw pand waar kantoor en productiehal samenkomen. We ontwierpen een gebouw waarbij drie kantoorvloeren verdeeld werden over de gevel van de achtergelegen productiehal. Op deze manier benutten alle werkplekken het daglicht. En door gebruik te maken van veel glas tussen het kantoor en de productieruimte creëerden we een werkomgeving waar aandacht is voor elk onderdeel van het bedrijf.
Tijdens het proces doken we diep in de visie van PB tec en ontwierpen we met focus op de toekomst. Daarentegen realiseerden we ons ook dat waar een bedrijf vandaan komt net zo inspirerend is als waar het naartoe gaat.
Denkend aan deze roots gebruikten we het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap als inspiratiebron voor het gebouw. Het bijzondere vlakkenspel van de kassen in het Westland is het uitgangspunt geweest voor de voorgevel van het gebouw, die bestaat uit verschillende kaders. De voorgevel staat symbool voor de afkomst van het bedrijf en haar omgeving maar ook voor alle verschillende functies die zich achter de gevel bevinden. Zo ontstond er langs de A20 in Maasdijk een expressief en dynamisch gebouw wat zich kenmerkt aan de omgeving, de kernwaarden van de gebruiker en wat ongeëvenaard opvalt.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Het kantoor en de bedrijfshal van het gebouw zijn opgebouwd door middel van een staalconstructie. Deze constructie is gedillateerd zodat er geen trillingen door de kraanbanen ontstaan. Er zijn vakwerkspanten gebruikt om grote overspanningen te maken wat zorgt voor een grotere mate van functionaliteit in de bedrijfshal. Het dak bestaat uit geprofileerde staalplaten en de gevels uit stalen sandwichpanelen, waarbij de sandwichpanelen van het kantoorgedeelte uitgevoerd zijn als carrier-platen.
De verspringingen in de voorgevel hebben een stalen achterconstructie om de verschillende dieptes te bewerkstelligen.
In het gebouw komen stalen elementen ook terug in de trappen, balustrades en balkons. Zo bestaat de hoofdtrap uit gezet staal waarbij de treden gevuld zijn met beton en afgewerkt met een gietvloer. De spiltrap naar de directielounge is uitgevoerd met stalen trapbomen en gezet stalen bakjes gevuld met beton.
Een gedeelte van de plafonds is uitgevoerd als geperforeerde stalen cassettes voor de akoestiek.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
In het ontwerp zijn de kantoorvloeren over drie lagen verdeeld langs de gevel van de achter gelegen productiehal. Zo ontstaan relatief ondiepe kantoorvloeren waardoor daglicht op de vloeren gemaximaliseerd wordt. Dit wordt versterkt door de glazen puien die van vloer tot plafond zijn ontworpen. Het geheel krijgt zijn definitieve expressiviteit door de toepassing van verschillende kaders. Deze kaders ‘framen’ de verschillende achterliggende functies en leggen de nadruk op de verschillende zwaartepunten in het gebouw, zoals bijvoorbeeld de entree.
Door de hoge mate van transparantie en de diverse raampartijen tussen het kantoor en de productieruimte ontstaat er een optimale werkomgeving waarbij er aandacht is voor elke onderdeel van het bedrijf. Deze frames hebben ook een link naar het landschap, als je Nederland vanuit de lucht bekijkt dan valt het Westland gelijk op door de grote hoeveelheid aan glas. Het gebied is verkaveld zoals wij dat kennen in Nederland; orthogonaal en geordend . Heel typisch voor dit deel van Nederland en we vonden het interessant om dit idee in het gebouw terug te laten komen. Het totale ensemble aan frames wordt uitgevoerd in één tint antraciet en vindt zijn climax in een hoogte-accent; hier bevinden zich de verschillende directie-ruimtes en een dakterras.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
In de verdiepingsvloeren van het kantoor gedeelte zijn geintegreerde liggers toegepast, zodat er een minimale constructiehoogte ontstaat. Om de stijfheid van de constructie te bewerkstelligen is er gebruik gemaakt van een stalen randbalk, welke de kanaalplaten op hun plaats houden en als trekband fungeren. Hierdoor was het niet noodzakelijk om een druklaag toe te passen, wat het gebruik van materiaal minimaliseert.
Bijzondere aspecten uitvoering
De constructies van bedrijfshal en kantoorgedeelte zijn gefaseerd uitgevoerd. Er is begonnen met de bedrijfshal, waarna los hiervan het kantoorgedeelte is opgebouwd.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Door de hoge mate van transparantie en de diverse raampartijen tussen het kantoor en de productieruimte ontstaat er een optimale werkomgeving waarbij er aandacht is voor elke onderdeel van het bedrijf.