Voor de renovatie van de "Groote Museum" van Artis heeft Vic Obdam de staalconstructie geleverd. Een van de grote uitdagingen was de aanvoer en montage van de stalen bouwdelen zonder bestaande monumentale spanten te verwijderen.
Voor de renovatie van de "Groote Museum" van Artis heeft Vic Obdam de staalconstructie geleverd. Een van de grote uitdagingen was de aanvoer en montage van de stalen bouwdelen zonder bestaande monumentale spanten te verwijderen.
De restauratie van het eerste en oudste museum van Amsterdam is in 2017 officieel van start gegaan. De restauratie vormt het sluitstuk van de vernieuwingen die ARTIS in 2003 is begonnen. In het Groote Museum wil Artis de samenhang tussen mens en natuur in onze huidige tijd centraal stellen. Vroeger was het museum een ontmoetingsplaats voor de leden en met een museum ruimte. Hedendaags moet het gaan dienen als locatie voor feest, vergader en museum locatie
Door de stilstand van 70 jaar is het oude negentiende-eeuwse karakter behouden gebleven. De ruimtes worden gerenoveerd naar het oorspronkelijke karakter met hedendaagse stijl.
De inpandige construct van maar liefst 76 ton heeft ervoor gezorgd dat het nieuwe museum weer volledig beschikbaar is voor de hedendaagse bezoekersaantallen. En met de nieuw liftschachten is het museum ook te bezoeken voor mindervalide mensen.
Groot en deels van de bestaand verdiepingsvloeren zijn behouden gebleven. Dit is gelijk de grote uitdaging geweest van het project. Hoe monteer je inpandig zwaar vakwerkspanten van 2,5 ton per stuk waarbij de beschikbare vloerbelasting in de bouwfase beperkt is tot 500kg/m2. Een combinatie tussen een takel constructie op de eerste verdieping in combinatie met een tijdelijke dubbele kunststofdekvloer bood de oplossing. De nieuwe staalconstructie werk samen met de bestaand houten vakwerkspanten en vloerdelen. De oude en nieuwe constructie maakt het monumentale museum klaar voor de toekomst.
Het behoudt van de bestaande monumentale vloerplanken, houten vakwerkliggers met en kroonlijsten zorgen voor hedendaagse uitstraling met het behoudt van het monumentale karakter.
Middels een takelconstructie op de eerste verdiepingsvloer is de begane grondvloer ontlast van een zware inpandige kraan. Daarnaast heeft het uitschuifbaar rolsysteem ervoor gezorgd dat de bestaand kroonlijst behouden is gebleven. De enige belasting die het kritische deel van de begane grondvloer uiteindelijk heeft moeten dragen tijdens de bouw is gekomen van hoogwerkers en de aanvoer van de staalconstructie.
Naast de beperkte belasting van de begane grondvloer bracht het behoudt van de houten vakwerkspanten een andere uitdaging met zich mee. De houten vakwerkspanten staan dicht op elkaar waardoor er het plaatsen van een ondersteuningsbalk onder de boven ligger van het houten vakwerk van onder of boven niet mogelijk bleek. Uiteindelijk is de oplossing gevonden in het middendeel van het museum. Op de hoogte waar de stalenliggers moesten komen is een sparing gemaakt in de tussenmuur en middels een hangconstructie met rollen zijn de liggers over een lengte van 21 meter door de vakwerken gemaneuvreerd.