Skip to main content
mouse

Zwembad en ijshal De Vliet

Leiden

Het nieuwe sportcomplex De Vliet maakt onderdeel uit van Sportpark De Vliet dat is gesitueerd aan de rand van Leiden. Dit gebied vormt een overgangszone tussen de stedelijke bebouwing van Leiden en het polderlandschap. Het nieuwe zwembad bestaat uit een 35×25 meter wedstrijdbad, geschikt voor topsport waterpolo en kortebaan zwemwedstrijden. De nieuwe ijshal heeft een 250 meter rondbaan met 30×60 ijsvloer en 45×20 krabbelbaan. De ijsvloeren zijn over twee verdiepingen verdeeld zodat het gebruik en hiermee de exploitatie worden geoptimaliseerd. Centraal in het gebouw ligt de horeca, met zicht op de zwemmers én schaatsers. Door de keuze voor een gecombineerd gebouw wordt optimaal geprofiteerd van synergievoordelen, zowel in gebruik, functies en ruimten als energetisch.

Projectgegevens

Locatie Marie Diebenplaats 104, Leiden
Opdracht Gemeente Leiden, Leiden
Architectuur Slangen+Koenis Architecten, IJsselstein
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Uitvoering De Vries en Verburg Bouw, Stolwijk
Staalconstructie Hofman Staalbouw, Vroomshoop

Documenten

Algemene projectomschrijving

In Leiden aan De Vliet is een nieuwe ijshal en een nieuw binnenzwembad gerealiseerd, samen onder één dak. Het buitenbad is gerenoveerd. Pieters Bouwtechniek is constructeur voor dit project. Het architectonisch ontwerp is van Slangen+Koenis Architecten. 

De nieuwe ijshal is een duurzame vervanging van de schaatshal aan de Vondellaan. En het zwembad is een duurzame vervanging van het Vijf Meibad.

Het programma bestaat uit:

  • 250-meterijsbaan, 30 meter x 60 meter ijsvloer en 45 meter x 20 meter krabbelbaan, voor langebaanschaatsen, ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen, 
  • een tribune met 300 zitplaatsen voor de ijsvloer en 250 zitplaatsen voor de 250-meterbaan,
  • 35 meter x 25 meter binnenbad voor topsport waterpolo en kortebaan zwemmen,
  • gemeenschappelijke entree en horeca voor ijshal en binnenzwembad,
  • faciliteiten en ruimtes voor schaats- en zwemverenigingen.

De rondbaan is op de 1e verdieping gesitueerd en gaat deels over de krabbelbaan.

Door te kiezen voor een gecombineerd gebouw wordt optimaal geprofiteerd van synergievoordelen, zowel in gebruik, besparing van ruimten als energie uitwisseling.

Duurzaam

Het gebouw is ‘van het gas af’ en 100% CO2-neutraal. Zo is dit een van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland. De restwarmte van de ijsbaan wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal ligt vol met zonnepanelen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Als dak voor de ijshal is een bijzondere staalconstructie vormgegeven. Het is een combinatie van stalen vakwerkspanten en houten gelamineerde liggers. De staalconstructie overspant met ruim 33 meter het middengedeelte van het complex.

De vakwerkliggers zijn geoptimaliseerd qua profielen en hebben een lensvormige doorsnede. Hiermee volgt de vormgeving de krachtswerking (momentenlijn), maar is er ook meteen een natuurlijk afschot voor het hemelwater zodat dit naar de randen van het gebouw wordt geleid. Aan de kopse zijden van het gebouw gaan de spanten ‘de bocht om’ en volgen daarmee de bochtstraal van de rondbaan. De halve vakwerkspanten sluiten hier aan op een uitkragende vakwerkligger welke tussen de andere vakwerkligger in langsrichting van het gebouw. Dit vakwerk brengt tegelijkertijd evenwicht tussen de twee zijden bij ongelijke belastingen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Naast de hoofdfuncties van 35x25 zwembad en ijshal kent de nieuwe accommodatie een grote diversiteit aan programmaonderdelen. Het was een uitdaging om deze te vatten in een compact gebouw waarbinnen de functionaliteit voor de gebruiker optimaal is. Door de verschillende ruimten in en over elkaar heen te puzzelen is deze compactheid gecreëerd zonder concessies te doen aan het gebruik. De vormgeving van de ovale ijsbaan en het rechthoekige zwembad vormen de basis voor het ontwerp. De karakteristieke afgeronde vorm van de ijshal kent ter hoogte van de entree een spiegeling in het volume van de zwemzaal. Om deze afgeronde vorm te benadrukken en te spelen met de schaal van de witte volumes is er een sterk ritme van diepe verticale lamellen toegevoegd.

De gevel is een bijzonder bouwkundig ontwerp met hoge en diepe ‘vinnen’ dit de rondbaan accentueren. De vinnen bestaan uit grote stalen C-profielen aan de randen die het geheel stabiliseren.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Zoals aangegeven komen de stalen vakwerkspanten in de rondingen allemaal op hetzelfde punt bij elkaar. Dit gaf een behoorlijk lastige detaillering. Samen met de staalleverancier is daarom een knoop bedacht met een grote ronde buis waar alle vakwerken op aan konden sluiten. Met de buis werd ervoor gezorgd dat de aansluitingen van de spanten meer uit elkaar zijn gehaald.

Bijzondere aspecten uitvoering

Geen bijzonderheden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Bijzonderheid van dit gebouw is de warmte en koude uitwisseling tussen ijshal en zwembad. Een duurzame combinatie.

Duurzaamheid

Het gebouw is ‘van het gas af’ en 100% CO2-neutraal. Zo is dit een van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland. De unieke combinatie van schaatsbaan en zwembad zorgt er voor een positieve energiebalans. De restwarmte die ontstaat bij het koelen van de ijsvloer wordt gebruikt voor het verwarmen van het zwembadwater van zowel het nieuwe binnenbad als het bestaande buitenbad.

Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal ligt vol met zonnepanelen. 

Materiaalgebruik (efficiëntie)

De stalen vakwerken zijn zo vormgegeven dat de profielen zo passend mogelijk bij het spanningsverloop zijn gekozen.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Geen bijzonderheden

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Geen bijzonderheden

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

Geen bijzonderheden