Skip to main content
Architéma Architectuurstudio mouse

Woning BR

Rotterdam

Een bungalow uit de jaren '60 is opgetopt met een extra verdieping als een zelfstandig bruggebouw. Ronde kolommen dragen een stalen vakwerkconstructie die een overspanning van 18 m mogelijk maakt.

Projectgegevens

Locatie straat, Rotterdam
Opdracht Particulier
Architectuur Architéma Architectuurstudio, Rotterdam
Constructief Ontwerp Siem van Beek Bouwadvies, Westerhoven
Uitvoering Bouwbedrijf Damsteegt, Nieuw-Lekkerland
Staalconstructie VWM staalbouw, Eersel

Algemene projectomschrijving

De bestaande woning ligt in een groene villawijk in Rotterdam. Een sympathieke doch verouderde jaren '60 bungalow die moest worden uitgebreid en gemoderniseerd. De bestaande gebouwstructuur en fundering lieten echter geen constructieve ruimte voor een extra verdieping toe en uitbreiden op maaiveldniveau was niet toegestaan. Om deze reden is een nieuwe slaapverdieping als een brug over de bestaande bungalow gebouwd, onafhankelijk geconstrueerd en gefundeerd. In de architectuur is bewust gekozen voor een beeldtaal die nadrukkelijk verwant is aan een jaren '60-esthetiek en zich voegt binnen de context van de woonwijk. De gevel van de verdieping is afgewerkt met wit stucwerk en is onderdeel van de dakrand van de originele bungalow. In de bouwmassa zijn diepliggende, horizontale geledingen aangebracht van gebeitste houten delen, waarin de grote glasvlakken zijn opgenomen. Luiken voorzien van hetzelfde hout maken de glasvlakken aan de achterzijde afsluitbaar en hebben een dubbele functie: zowel zonwering als inbraakwering.
Het bestaande metselwerk is aangeheeld en geschilderd, om eenheid te creëren tussen onder- en bovenbouw. Verouderde oude houten kozijnen zijn vervangen door aluminium puien. De gehele woning is voorzien van moderne energetische technieken voor de verwarming en ventilatie. Een stalen bies net onder de dakrand, onderdeel van de originele architectuur van de bungalow, is hersteld en vormt in de nieuwe opzet een scherpe scheidslijn tussen oud en nieuw.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De woning beschikte over een aanzienlijke kelder en was gefundeerd met houten palen, die geen ruimte lieten voor extra belastingen. De nieuwe constructie voor de bovenbouw moest zijn eigen fundering krijgen die slechts op enkele strategische plekken mogelijk was, met name aan de beide zijkanten van de woning. In totaal zeven stalen kolommen, drie aan beide zijden en één in de woning zelf, dragen de bovenverdieping. Verdiepinghoge, stalen vakwerkspanten overbruggen een afstand van 18 m tussen de stalen kolommen. Deze vakwerkspanten zijn uiteindelijk opgenomen in de gevelconstructie, terwijl er aan de achterzijde grote glasvlakken in zijn opgenomen. De verdiepingvloer bestaat uit een staalplaat-betonvloer geïntegreerd in het bestaande dak van de bungalow. Het dak is opgebouwd uit kanaalplaten. De stabiliteit wordt deels verzorgd door stalen kruizen tussen de kolommen aan de zijkanten, deels door een koppeling aan de onderbouw.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

In het eerste deel van het ontwerptraject is de afweging gemaakt of de bestaande bungalow behouden en uitgebreid zou worden, of dat sloop/nieuwbouw een betere optie was. Initiële schattingen van bouwkosten gaven aan dat het economisch verschil tussen deze opties niet groot zou zijn. Uiteindelijk is door de opdrachtgever gekozen voor behoud en hergebruik, vanwege het sympathieke karakter van de bestaande woning en de mogelijkheden die hergebruik boden.
De verbouwing is aangegrepen om de bestaande bungalow ruimtelijk en energetisch ingrijpend te transformeren. De bestaande hokkerigheid van de woning is met doorbraken veranderd in een vloeiende sequentie van ruimtes, met name langs de volledig glazen achtergevel aan de tuinzijde. Nieuwe aluminium kozijnen, een volledig nieuwe installatie waaronder een WKO-installatie in de bodem, vloerverwarming en -koeling en hogere isolatiewaardes hebben de energievraag en behaaglijkheid van de woning aanzienlijk verbeterd.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De totale en complete integratie van de stalen vakwerkspanten in de bouwkundige constructie van de woning was een complexe opgave. De opdrachtgever wilde geen industriële uitstraling in zijn interieur, dat betekende dat stalen elementen op een zorgvuldige manier zijn opgenomen in wanden, vloeren en plafonds.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk