Skip to main content
Bjorn Frins mouse

Uitzichtplatform met trappartij ENCI-groeve

Maastricht

Het uitzichtplatform bestaat uit 2 stalen liggers, elk 20 m lang. De 40 m hoge trappartij vormt een verbinding tussen de Sint-Pietersberg en de kalksteengroeve. Recreanten kunnen via deze trap afdalen naar de groeve. De stalen trap is tegen de mergelwand bevestigd.

Projectgegevens

Locatie Luikerweg, Maastricht
Opdracht Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied, Maastricht
Architectuur Rademacher & de Vries Associates, Amsterdam
Constructief Ontwerp Castermans Engineers, Gronsveld
Uitvoering Knols Projects, Maastricht
Staalconstructie Visser Staal, Landgraaf

Algemene projectomschrijving

Stalen platform bestaande uit 2 stalen liggers van 20 m lang. De liggers zijn verankerd in een blok van gewapend beton, dat is weggewerkt in de ondergrond. Het platform strekt zich vanuit de bosrand over de groeverand en bevindt zich op 40 m boven de bodem van de groeve. Vanaf het platform heeft men een spectaculair uitzicht. Via een eerste afdaling met een prefab betonnen trap bereikt men de stalen trap met tussenbordessen, die parallel loopt met de bergwand tot aan de ingang van de ondergrondse mergelgang. De trap is ter plaatse van de tussenbordessen verankerd in de mergelwand.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het platform bestaat uit 2 stalen liggers van 20 m lang en 500 mm breed en een hoogte verlopend van 500 naar 1900 mm. De vloer van het platform bestaat uit stalen roosters. De stalen trap bestaat uit verzinkt staal met roostertreden en een balustrade van thermisch verzinkte staanders en een thermisch verzinkte reling met daartussen Carl-Stahl gespannen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het gehele project moest passen in deze natuurlijke omgeving en onderhoudsarm zijn. Na de oplevering is het project overgedragen aan Natuurmonumenten.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De verankering van de trap in het zachte mergel vereiste een bijzondere constructie. Hiertoe werden ter plaatse van de bordessen gaten in de mergel geboord (plaatselijk tot 6.00 m), waarin stalen liggers werden geschoven, die met gietmortel werden vastgezet.
Het uitkijkplatform moest vrij boven de groeve uitsteken. Hiertoe is er een ankerblok van 2 x 4,5 x 10 m gewapend beton gemaakt. Hierin werden de stalen liggers met stalen bussen en liggers vastgezet.

Bijzondere aspecten uitvoering

Werken op grote hoogte was een uitdaging. We plaatsten een gigantisch ankerblok alleen voor de uitvoering. Op dit ankerblok kwam een grote lier te staan die stevig verankerd werd in een betonblok met staalkabels, daar zat dan de machine aan die de ankers ging boren.
Het uitzichtplatform was natuurlijk het spannendste stuk; liggers van 20 m lengte, waarvan 2 m in de betonnen verankering verdwijnt.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De trap maakt de kalksteengroeve beter toegankelijk voor de recreanten. Op een hoogte van 40 m kunnen bezoekers afdalen door miljoenen jaren geschiedenis. In de wand kunnen zij de fossielen van dichtbij bekijken.