Algemene projectomschrijving
Paviljoen De Boerderij is een serre-achtige uitbreiding van en naast het monumentale pand van de gelijknamige brasserie. Het ontwerp refereert aan de traditionele open wagenschuur waar het tegenaan is gebouwd.
Om de wisselwerking met het omliggende park optimaal te houden is gestreefd naar een zo transparant mogelijke serre.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De nieuwe serre heeft een stalen hoofddraagconstructie, zinken dak, veel glas en geen windverbanden.
In het ontwerpproces, een hechte samenwerking tussen architect, constructeur, staal- en glas leverancier, is al vroeg besloten om gebruik te maken van de schijfwerking uit het glas om de portalen in langs- en dwarsrichting te ondersteunen.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
De schijfwerking van het glas is ingezet om de stabiliteit van de stalen hoofddraagconstructie te verzorgen. Daardoor is de constructie nagenoeg onzichtbaar geworden. Er zijn windverbanden of andere gesloten wanden nodig.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Glas als schijf gebruiken in een staalconstructie, is een gevoelige maar interessante combinatie van constructieve benodigdheden en technische uitvoerbaarheid. De oplossing ligt bij het paviljoen in reguliere stelblokjes voor het glas, maar dan van een materiaal met de juiste sterkte en hardheid. De blokjes worden op de hoeken van de ruiten geplaatst. Uitsluitend het binnenblad van het isolatieglas wordt gefixeerd met blokken.
Bijzondere aspecten uitvoering
De bouw is met een BIM-model voorbereid. De staalconstructie en het glas zijn tegelijkertijd geproduceerd. De staalbouwer hoefde niet meer te tekenen en kon zijn staal linea recta produceren vanuit het Bouw Informatie Model van de architect en de glasleverancier kon het glas bestellen op basis van hetzelfde 3D-model. De werkvoorbereiding moest in uiterst korte tijd gebeuren omdat de exploitant toegezegd was dat het paviljoen bij aanvang van het nieuwe seizoen in mei 2015 klaar zou zijn.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Het romantisch glooiende Park Sonsbeek is de samenvoeging van een aantal voormalige landgoederen. Er mag zelden iets worden gebouwd. Het gehele park is aangewezen als rijksmonument, net als de boerderij waaraan deze aanbouw is gerealiseerd. Het succes van de realisatie van dit ontwerp is mede te danken aan de verfijning die het bouwwerk kon krijgen door toepassing van deze innovatieve constructietechniek.
De horeca in het paviljoen kan optimaal genieten van de landschappelijke omgeving door ver doorgevoerde transparantie van het gebouw.