Algemene projectomschrijving
In het ontwerp is gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil op de locatie en het gebouw ligt voor een groot deel in de grond. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie 'ontvouwt' het gebouw zich door het dak geopend staat naar de voornaamste publieke zones. Dit groene dak is het beeldbepalende element dat accenten legt op belangrijke punten in en rondom het gebouw. De gevel is een wezenlijk onderdeel van de gebouwbeleving; diepe verticale stijlen maken dat de inhoud van het gebouw soms 'dichtloopt'. De invalshoek is daarbij bepalend voor de visuele connectie met binnen. De gevel geeft het gebouw tevens een rijzig karakter en versterkt de verbinding met het landschap. Het Anker moet een vitale en dynamische ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Gezelligheid, activiteiten, educatie, sport, muziek en cultuur komen hier samen.
Het project is gerealiseerd in Stinspoort als verbindende schakel tussen de wijk Westenholte en de nieuwbouwwijk Stadhagen. Het ligt enerzijds tussen twee woonwijken, maar (gelegen aan de N331) is het tevens een perifere plek met een mix van park, de nabijheid van een Autismehuis en een toekomstig bedrijfsgebouw. Al met al zijn het veel verschillende entiteiten waar het gebouw een landschappelijke schakel tussen moet vormen.
Het glooiende landschap en het gebouw doorsnijden elkaar halverwege de entreegevel. Voetgangers betreden het gebouw op de eerste verdieping binnen of vanuit het parkeerterrein op de begane grond. Beide entrees komen samen in de uitgesneden gevel en zijn verbonden via een trap die als het ware van binnen naar buiten loopt. Op de begane grond bevinden zich met name de functies die in het teken staan van sport en muziek. De lengte van het gebouw is benut om de deelbare sporthal te positioneren en de kleedlokalen te realiseren.
Op de eerste verdieping is het wijkcentrum gelegen, met de horecaruimte, multifunctionele zalen, een vergaderruimte en de tribune met zicht op de sporthal. Wanneer je als voetganger het gebouw betreedt vanaf de Voorsterweg dan kom je binnen in het hart van het gebouw. Vanaf daar sta je al midden aan de bar van het wijkcentrum, heb je doorzicht op de sporthal en kun je naar één van de multifunctionele zalen. Deze drie zalen zijn alle voorzien van vouwwanden en zo is de gehele verdieping met een handomdraai tot een grote ruimte te maken.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Het gebouw heeft twee onderdelen: de sporthal en de multifunctionele zone. In de sporthal is gekozen voor stalen spanten met stalen dakplaten en dit alles is uitgevoerd in één kleur om eenheid te krijgen. De stalen spanten worden boven de tribune opgevangen door een vakwerkligger, waardoor maximaal zicht vanaf de tribune gerealiseerd is. Het andere onderdeel is de multifunctionele zone voor de sporthal. Door de expressieve vorm van het dak en de gevel is hier voor staal gekozen zodat er slanke vormen gemaakt kunnen worden, met grote overspanningen en vrijheid in de (gevel)indeling. De structuur van de twee staalconstructies is anders, waar ze elkaar raken is een complexe knoop ontstaan. Aangezien het dakvlak van de multifunctionele zone soms hoger en soms lager is dan de spanten van de sporthal zijn er ook nog thermische onderbrekingen in gemaakt.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Het gebouw ligt deels verdiept in een talud, aan de zijde van de multifunctionele zone. De grondkering is gerealiseerd door een Alvonwand. Bij de sporthal loopt de staalconstructie door tot onder het maaiveld. Op sommige plaatsen komt er 4,5 m tegen de gevel aan te rusten. Vlakvulling is gedaan door prefab betonwanden tegen de staalconstructie te plaatsen en af te plakken. Constructief was het niet mogelijk om met stalen kolommen en windverbanden de gronddruk te weerstaan, dit komt door de grote hoogte van de kolommen in relatie tot de gronddruk. Er is er daarom voor gekozen om in het talud eps-blokken op te nemen zodat de gronddruk verminderd is.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
De toleranties van de randligger zijn minimaal aangezien er in het detail van de aansluiting randligger-vliesgevel weinig ruimte beschikbaar is, terwijl er ook een koof voorlangs getimmerd moest worden.
Bijzondere aspecten uitvoering
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
De scheiding tussen de sporthal en de multifunctionele zone is niet enkel qua constructie en stramien anders, ook in gebruik zit er een wezenlijk verschil tussen. Zo is het mogelijk om op de tribune te juichen, terwijl er in de naastgelegen kantine geklaverjast kan worden. Ook is deze scheiding een brandscheiding, terwijl wel maximale transparantie en doorstroommogelijkheden gewenst waren. Daarom is ervoor gekozen hier een stalen pui toe te passen, aangezien dit als enige product voldeed aan de hoge geluidseisen en brandwerendheid.