Skip to main content
Jeroen Musch mouse

Noorderparkbad

Amsterdam

Het Noorderparkbad is een zwembad met een belangrijke sociale functie, die afwijkt van een typisch zwembad. De overgang tussen landschap en gebouw, aandacht voor duurzaamheid en open sfeer maken het Noorderparkbad anders.

Projectgegevens

Locatie Sneeuwbalweg 5, Amsterdam
Opdracht Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Raamsdonksveer
Architectuur de Architekten Cie, Amsterdam
Constructief Ontwerp Raadgevend Ingenieursbureau van Rossum, Amsterdam
Uitvoering Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Raamsdonkveer
Staalconstructie Reijrink Constructiebedrijf, Esbeek

Algemene projectomschrijving

Het Noorderparkbad is het nieuwe publieke familiebad voor Amsterdam-Noord en vervult een belangrijke sociale functie. Het traditionele thema van een badhuis als ontmoetingsplek voor de buurt is vertaald in de sfeer van het interieur. Het is absoluut geen typische zwembadaccomodatie, vanwege de aandacht die is besteed aan de verzachte overgang tussen landschap en gebouw, het sociale aspect en het bijzondere design. In het ontwerp van het zwembad staat duurzaamheid centraal. Dit is niet alleen te zien aan de energierekening, maar ook aan het gebouw zelf. Opvallende elementen aan de buitenkant van het zwembad zijn de 'gordijnen' van roestvast staal. Deze vangen het regenwater op dat weer wordt gebruikt in het zwembad. Het water wordt ter plekke gezuiverd en opnieuw gebruikt. De buitenbaden worden verwarmd door zonne-energie en door de grote hoeveelheid zonlicht die binnenvalt kunnen ook de binnenruimtes worden verwarmd.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie van het zwembad is ongeveer 185.000 kg. De constructie is gecombineerd met gelamineerde houten liggers, volledig thermisch verzinkt en voorzien van poedercoating.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het Noorderparkbad is een alzijdig gebouw met een open uitstraling. Door in te zetten op het verzachten van de overgang tussen landschap en gebouw en het afhouden van de typische schaal van een zwembad is het Noorderparkbad een soort parkpaviljoen. Het afgeronde volume en het golvende regengordijn zijn de bemiddelaars tussen gebouw en park. Door het bovenste volume naar achteren te plaatsen past het gebouw goed bij de schaal van de omgeving. Daarnaast zorgt de setback ervoor dat diep in het gebouw licht komt. Intieme ruimtes en hoge ruimtes met bovenlichten wisselen elkaar af. De houten romboïde dakconstructie en de afwerking van vloer, plafond en wand met traditionele materialen geven het gebouw een warme sfeer.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De duurzaamheidsambitie van het Noorderparkbad is zeer hoog. Vanaf de indeling van de plattegrond is hier al rekening mee gehouden. De zwemzalen met de hoge temperaturen zijn omhuld met de overige functies die als een warme deken fungeren. Enkel aan de zuidzijde hebben de zalen geen warmtebuffer: hier zorgt de zon voor opwarming van de ruimte en kunnen de bezoekers bovendien genieten van het uitzicht op het park door de grote ramen.

Bijzondere aspecten uitvoering

De open uitstraling, gevoel van rust, de overgang tussen landschap en gebouw, de duurzame 'gordijnen' en meer aandacht voor duurzaamheid maken dit zwembad bijzonder. Daarnaast brengt het meer mensen bij elkaar, vanwege de functie als sociale ontmoetingsplek. De houten romboïde dakconstructie en de afwerking van vloer, plafond en wand met traditionele materialen geven het gebouw een warme sfeer.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het regengordijn is het meest opvallende element aan het Noorderparkbad en is in eerste instantie een educatief element. Het gordijn communiceert hoezeer het zwembad verbonden is met water. Op een regenachtige dag stroomt het water als een waterval langs het gordijn en laat de bezoeker zien hoe regenwater zwemwater wordt. Op zonnige dagen glinstert het gordijn als een gestolde waterval, terwijl op winterse dagen de ijskristallen het gebouw omtovert tot een ijspaleis. Daarnaast markeert het gordijn de entrees: het begeleidt de bezoeker het zwembad binnen.