Skip to main content
mouse

Move - trappenhuis

Amsterdam

Move, het voormalige Citroëngebouw Zuid, is gerenoveerd en uitgebreid tot een hoogwaardig multifunctioneel gebouwencomplex. Het modernistische gebouw van architect Jan Wils is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor hoogwaardige kantoor-, retail- en horecafuncties. Aan de zijde van de hoofdentree van het Stadion is een bijzondere glazen entree en trappenhuis ontworpen.

Projectgegevens

Locatie Stadionplein 26, Amsterdam
Architectuur BiermanHenket, Esch
Uitvoering Bouwinvest, Amsterdam
Staalconstructie Kersten, Amsterdam

Documenten

Algemene projectomschrijving

Move, het voormalige Citroëngebouw Zuid, is gerenoveerd en uitgebreid tot een hoogwaardig multifunctioneel gebouwencomplex. Het modernistische gebouw is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor kantoor-, expositie- en evenementenruimte, retail en horeca.

Het Citroëngebouw is in 1931 ontworpen door Jan Wils en deed oorspronkelijk dienst als garage, magazijn, kantoor en showroom voor Citroën. Wils heeft eerder ook het naastgelegen stadion voor de Olympische Spelen van 1928 ontworpen. In 1959 ontwierp hij aan de overzijde een tweede gebouw voor Citroën, het Noordgebouw. Beide gebouwen, het tussengelegen plein en het stadion vormen een uniek stedenbouwkundig ensemble. Het bestaande Citroëngebouw Zuid wordt gekenmerkt door een bloksgewijze opbouw, metselwerk gevels en afgeronde hoeken. Omdat het gebouw door eerdere verbouwingen veel van zijn oorspronkelijke kwaliteit was kwijtgeraakt, is ervoor gekozen een deel van het gebouw terug te restaureren en een deel af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Bij de renovatie is de oorspronkelijke, verfijnde detaillering van de gevels hersteld. Na uitgebreid onderzoek is ervoor gekozen de gemetselde gevels opnieuw te keimen. De verticale accenten uit de modernistische compositie van Wils zijn opnieuw teruggebracht in onder andere de belettering met de nieuwe merknaam MOVE. Het interieur is in samenwerking met QuA Associates en Bronsvoort Blaak Architecten ontworpen.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats is gesloopt en opnieuw opgetrokken. Onder dit deel is een parkeergarage gerealiseerd. Het hart van het complex wordt gevormd door een grote bijeenkomstruimte onder een glazen overkapping. De nieuwbouwvleugel is in vorm geïnspireerd op de bestaande architectuur van Wils. De nieuwe gevels zijn bekleed met speciaal ontwikkelde geglazuurde keramische panelen, die qua kleur passen bij het geschilderde metselwerk van het bestaande gebouw. Op de hoek aan de Stadionzijde is een bijzondere glazen entree en trappenhuis ontworpen. 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Volledig gelaste staalconstructie, samengesteld uit stalen kolommen en plaatstaal. Constructie trap en gevel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De staalconstructie is in zijn geheel in elkaar gelast in de werkplaats zodat deze gepoedercoat kon worden.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het trappenhuis is toegevoegd met de gedachte de hoek van het gebouw, tussen de oudbouw en nieuwbouw, te verbijzonderen: Wils besteedde namelijk ook extra veel aandacht aan de architectuur van de hoeken. Daarnaast is het trappenhuis een cruciaal punt in de verbinding die het gebouw aan deze zijde maakt met de openbare ruimte en het naastgelegen Olympisch Stadion, eveneens een ontwerp van Wils. In de oudbouw zijn hoekelementen zowel in glas en metselwerk uitgevoerd. Voor de nieuwbouw ontwierpen we daaraan refererend een trappenhuis met afgerond glas. 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzonder is dat de constructie van de trap tegelijkertijd ook het glas draagt, het is als een integrale constructie ontworpen. Het glas van producent Guardian is hierbij toegepast als structural glazing. Het glas is zo puur mogelijk verwerkt in de constructie, waarbij de bevestiging zich tussen de twee glasruiten bevindt en afgesloten is met kit. De afgeronde delen van het glas staan hierbij niet op zichzelf, deze lopen namelijk onafgebroken door vanuit het rechte deel. Een niet alledaagse toepassing, er zijn immers speciale mallen voor nodig. Uiteindelijk is er een partij gevonden die dit kon maken. Specialist Kersten produceerde de staalconstructie en monteerde uiteindelijk het geheel op locatie.

De traptreden zijn vrij uitkragend ontworpen. De vorm van de trede volgt de constructieve momentenlijn en verjongt naar de buitenzijde, hierdoor blijft de trap erg luchtig. De verjonging is vormgegeven door de trede te voorzien van verschillende ‘vouwen’. De treden lopen vanuit de trapboom nagenoeg tot aan de glasgevel zodat er geen buitenbalustrade nodig is en er een maximale transparantie behaald kon worden.
 

Bijzondere aspecten uitvoering

De 15 meter hoge hoofdconstructie is in zijn geheel in de werkplaats samengesteld en gecoat en als één onderdeel gemonteerd. Een goede voorbereiding was hiervoor essentieel en heeft gezorgd voor een hoogwaardig eindresultaat.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het trappenhuis kent meerdere functionele aspecten, zowel qua gebruik als in beleving en architectuur. Het trappenhuis dient als entree, is als zodanig ook te herkennen in architectuur. Daarnaast is het een koppeling tussen de bestaande bouw en nieuwbouw en ontsluit het alle verdiepingen. De constructie is zowel de gevel, de trap, het dak en entreeluifel.