Skip to main content
Allard Bovenbert fotograaf Amsterdam mouse

kunstwerk Exposure

Lelystad

Op de Houtribdijk kijkt een ruim 25 m hoge hurkende figuur uit over het Markermeer. Het kunstwerk is opgebouwd uit hoekprofielen die ook worden gebruikt in hoogspannings- masten. De ruimtelijke staalconstructie kon niet zonder computermodellen worden ontworpen en gebouwd

Projectgegevens

Locatie Houtribdijk, Lelystad
Opdracht Gemeente Lelystad, Lelystad
Architectuur Studio Antony Gormley, Londen (Engeland)
Constructief Ontwerp Royal Haskoning, Nijmegen
Uitvoering HadFab, Tranent (Schotland) en Van Spijker Infrabouw, Meppel (fundering)
Staalconstructie HadFab, Tranent (Schotland)

Algemene projectomschrijving

De stalen polderreus is een hurkende man met een hoogte van 25,6 m, een breedte van 13,3 m en een diepte 18,5 m. Bij het ontwerp ging de kunstenaar uit van een open structuur opgebouwd uit gelijkbenige hoekprofielen van 150, 120, 100, 80 en 60 mm. De 'huid' bestaat uit onregelmatige veelvlakken in willekeurige richtingen. In de knopen komen tot wel negenentwintig staven samen. Het ontwerp van de constructie en de uitvoering vroegen om een innovatieve aanpak.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De uitdaging was een maakbaar model te maken, dat voldoende stijf was en stabiel zou blijven. Wind zorgt op deze open plek aan het water voor de maatgevende belasting. In een rekenmodel is de belasting per knoop bepaald. Daarbij is niet alleen rekening gehouden met de verschillende stijfheden van de knooppunten, maar ook is voorkomen dat het hart van de knoop excentrisch zou worden belast. De staven zijn verbonden met enkelvoudige geboute platen. De uiteindelijke constructie is bepaald met een schaalmodel, waarin de kunstenaar aan kon geven welke staven een andere plek moesten krijgen tot het resultaat voldeed aan zijn wensen.
Om de hoekprofielen onder de juiste hoek aan de knopen te verbinden is gebruik gemaakt van een montagewiel. Uiteindelijk is de constructie eerst op het terrein van het staalconstructiebedrijf in elkaar gezet om daarna in kratten naar Lelystad te worden vervoerd. Daar is het geheel gemonteerd op een betonnen fundering.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk