Skip to main content
Vincent Basler mouse

kantoorgebouw Imd (renovatie en herbestemming)

Rotterdam

Een loods van Struyken & Co uit 1951 is getransformeerd in een modern ‘open’ bedrijfspand. De bestaande staalconstructie is in zijn geheel behouden en draagt bij aan de ruimtelijke industriële sfeer.

Projectgegevens

Locatie Piekstraat 77, Rotterdam
Opdracht IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Architectuur Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering De Combi Den Haag, Den Haag
Staalconstructie Dahl constructie, Etten-Leur

Algemene projectomschrijving

In de loods werd vroeger metaal opgeslagen en verwerkt. Kenmerkend voor het gebouw zijn vier grote lichtstraten in het dak en de bijzondere staalconstructie met samengestelde kolommen en vakwerkliggers. Bij de renovatie is de oorspronkelijke staalconstructie in het zicht gelaten. Omdat de beschikbare ruimte groter is dan voor de nieuwe functie noodzakelijk, zijn de kantoorunits op de koppen van het gebouw geconcentreerd, waardoor het middengebied vrij is gelaten. Alle nieuwe gebruiksruimten zijn als losse, geklimatiseerde units in de ruimte geplaatst. De werknemers werken in volledig geklimatiseerde kantoren die voldoen aan nieuwbouwnormen. De loods zelf functioneert daarmee als ongeklimatiseerde mega-spouw. De grote openheid die door de beperkte ingrepen ontstaat is één van de kwaliteiten van het pand.
Dwars door de hal liepen twee kraanbanen voor het transport van staal. Beide kraanbanen zijn afgezaagd om ruimte te maken voor S-vormige bruggen. Deze slingeren tussen de oude kraanbanen door naar de overkant. Op de brug zelf zijn werkplekken gemaakt met grote vergadertafels en zitjes, die zich prima lenen voor teamwork. De bruggen hangen aan het bestaande skelet. Onder de bruggen liggen de vergaderzalen. Verder is er een ‘picknickwei’ voor de lunch en een tribunetrap voor bijeenkomsten. Vanaf de bruggen op de eerste verdieping is er een goed overzicht van alle activiteiten in het pand.
Daglicht in de werkruimten komt indirect binnen via lichthappers uit de bestaande lichtstraten. Uitzicht hebben de werknemers via de glazen binnenwanden naar het middengebied en via de hoge puien naar buiten. Onder de bestaande lichtstraten tussen de vakwerken zorgen zonwerende screens voor een beperking van de warmtelast in de zomer.
De kantoorunits zijn licht geconstrueerd met een staalskelet en staalplaat-plaatvloeren op houten balklagen. In de kantoren is een prettige akoestiek verkregen via geluidsabsorberende plafonds, bekleding in de lichthappers en vloerbedekking. In het open middendeel is niets aan de akoestiek gedaan. De nagalm blijkt echter in het gebruik geen probleem, dus worden er geen aanvullende maatregelen getroffen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De staalconstructie met lichte vakwerken is in tact gelaten met uitzondering van de hoekkolom ter plaatse van de directiekamer. Hier is de kolom weggehaald voor het uitzicht. De nieuwe staalconstructies voor de kantoren staan op de originele vloer van de hal, op de bestaande fundering. Deze betonnen vloer ligt op zand en vertoont lichte verzakkingen. Door onder de wanden met de constructies drukverdelende betonnen balken te leggen van 170 mm hoog wordt de belasting zoveel mogelijk gespreid over de vloer. Er zou nog wel een lichte zetting kunnen optreden, maar die is acceptabel met het oog op de bouwkundige opbouw.
De nieuwe bruggen hangen bij het afgezaagde deel met trekstangen aan de kraanbanen, waardoor de oude constructie nog een nuttige functie vervult.
Voor de trappen en bruggen is veel ruw hout toegepast in de sfeer van de oude werkplaats. Ook de grote tribunetrap is hiervan gemaakt. De nieuwe wanden van de vergaderzalen en de borstweringen van de trappen en bruggen zijn van polycarbonaat platen. De tientallen meters lange borstweringen zijn met stalen afdekkappen afgewerkt. Het polycarbonaat is zeer licht van gewicht en vlamdovend. Vanwege het handhaven van de begane-grondvloer moest er een oplossing komen voor de vloerisolatie bij kantoren en de leidingen van installaties. Daarom zijn plaatselijk verhoogde houten vloeren getimmerd, compleet met hellingbanen. Deze zijn opvallend geel geschilderd.
Op de plek waar de hoekkolom ontbreekt, worden de krachten uit het metselwerk en het dak opgevangen met een uitkragende constructie van torsiestijve kokerprofielen. De nieuwe ‘funderingsbalk’ is daar ook iets hoger om de krachten op te vangen en af te dragen.
De renovatie is in zes maanden tijd uitgevoerd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk