Skip to main content
mouse

Het Buitenhuis

Leiden

Het buitenhuis ligt op een dijk in het Groene Hart van Nederland. De hoge plek geeft uitzicht op waters, polders, een natuurgebied en een oude boerderij. De woonruimte is bovendijks, licht en open. Uitzicht en oriëntatie waren doorslaggevend voor de ruimtevormen en openingen. Het resultaat is een wijds panorama op het zuiden en een inpandige serre op het noorden.
Het buitenhuis mocht op deze bijzondere positie gebouwd worden, omdat een dijkgraaf hier 60 jaar geleden zijn eigen huis had gebouwd. De regionale dijkverzwaring van 2015 werd aangegrepen om een kelder in de dijk te maken. De beneden dijkse ruimte is van schoon beton en opent zich op het zuiden naar de diepe tuin, ontworpen door Piet Oudolf.

Projectgegevens

Locatie Prive , Leiden
Opdracht Particulier, Leiden
Architectuur Mirck Architecture, Amsterdam
Constructief Ontwerp JVZ, Deventer
Uitvoering Bouwbedrijf Kon, Noordeloos
Staalconstructie Constructie Makon, Kamerik, weervast staal VPT Versteeg, Heusden

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het bouwplan ging definitief van start nadat het Hoogheemraadschap een stalen combiwand had goedgekeurd als onderdeel van de noodzakelijke dijkverzwaring. De combiwand van maar liefst 38 meter breed en 17 meter diep geeft twee doorslaggevende kwaliteiten: een grote kelder en wonen aan de waterkant.

De kap van de woning is opgebouwd uit een geschoorde staalconstructie, vanwege de vele specifieke gevel- en dak-openingen. De gesloten delen van de kap en gevels zijn uitgevoerd in hout en afgewerkt met Corten staal. Voor de gevarieerde gevel- en dak-openingen zijn optimale metalen kozijnsystemen en zonweringen toegepast.

De begane grondvloer bestaat uit een breedplaatvloer, ondersteund door de kelderwanden en een geïntegreerde stalen SFB-ligger op staalkolommen in de kelder. Stabiliteit wordt verkregen door schijfwerking en stabiliteitsverbanden in de gesloten dakdelen en door windverbanden in diverse dichte geveldelen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Uitzicht en zon hebben veel invloed gekregen op het buitenhuis. Door het vele uitzicht en het vele daglicht voelt de binnenruimte als onderdeel van het landschap, met name in de woonwerkruimte met panorama en daklicht. Het woonkeukengedeelte op het noorden biedt via schuifpui en glasdak zicht op de hemelkoepel. Het matte daklicht verenigt het hoge noorden met het wijdse zuiden, zowel in vormgeving als in licht.

Actieve en passieve zonwering voorkomen bij de vele openingen opwarming en verblinding. Ter plaatse van de glaspuien zijn een buitenscreen, lamellen en voiles verborgen. Hiermee kan het comfort verhoogd worden en geeft het de mogelijkheid om de binnenruimte te blinderen. Buiten voegen de gebouwvorm en het gevelmateriaal – donkerbruin Corten staal – zich ook naar het gevarieerde polderlandschap.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Om het buitenhuis een krachtig volume te geven zijn de openingen in het Corten staal exact in hetzelfde vlak gedetailleerd. Zowel de ramen als de roosters zijn van gekit spiegelglas voorzien. Voor de ramen is een bijzonder stalen profiel gebruikt dat uit het zicht blijft.

De meest bijzondere opening in het buitenhuis is het verlopende daklicht. Om zoveel mogelijk indirect daglicht in de woonruimte te brengen, zijn er op het daklicht witte roosters gelegd. Door de richting, hoek en kleur van de lamellen wordt al het directe zonlicht weerkaatst voordat het naar binnen valt.

Bijzondere aspecten uitvoering

De volumes van het buitenhuis kennen bijna geen rechte hoeken. Hierdoor hebben de meeste gebouwonderdelen unieke vormen. Het leek van tevoren een grote uitdaging om alle leveranciers exact op elkaar te laten aansluiten, maar zorgvuldig communiceren met 3d-modellen resulteerde in een soepele uitvoering.

De staalconstructie stond snel overeind, met onder andere tientallen verschillende uitkragende profielen ten behoeve van de verlopende overstekken. Ook de montage van de tientallen verschillende dak- en gevelplaten van Corten staal ging verrassend snel en goed.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De combiwand is onder de grasdijk verdwenen, maar heeft functionele ruimtes mogelijk gemaakt op een unieke plek. De ruimtes van de benedenverdieping geven het gevoel in de dijk en onder waterniveau te zijn. Bij het lage terras is de combiwand in het zicht gelaten en biedt de ruimte tussen de benedenverdieping en de combiwand een ideale opslagplaats voor de kano’s.

Energie-neutraal

Het buitenhuis is energie-neutraal. Een groot dakvlak van het bijgebouw bestaat volledig uit matzwarte PV-panelen, welke meer dan voldoende energie opwekken voor het huis, het bijgebouw en een elektrische auto. Het goed geisoleerde huis is namelijk uitgerust met een bodemwarmtepomp en gebalanceerd WTW-ventilatiesysteem.

Flora en fauna

Op de positie van het nieuwe huis stond een vervallen huis. De aannemer kon hierdoor de overlast voor de flora en fauna beperkt houden, door de sloop en bouw grotendeels op het bestaande erf te laten plaatsvinden. Daarnaast zorgde de kleine toegangsweg van de afgelegen kavel voor relatief klein transport en stalen buispalen. De combiwand werd wel over het water aangeleverd.

Daglicht door zonwering

Innovatie is bereikt in toepassingen van veel gevelopeningen en zonweringen. Daglicht is binnen van groot belang voor comfort, maar ook voor de gezondheid van bewoners. Tegenwoordig staan gevelopeningen onder druk vanwege energiezuinigheid, verblinding en oververhitting. Dit is ondervangen met innovatieve zonweringen, zoals de witte roosters op het daklicht, welke direct zonlicht en warmte buiten houden.