Skip to main content
René de Wit mouse

Gevel Cube design museum

Kerkrade

Aan het bestaande Discovery Center Continium, één van de drie provinciale musea van Limburg, zijn twee nieuwe bezoekersinstellingen toegevoegd: Cube en Columbus. Het ontwerp voor het nieuwe complex bestaat uit een stedenbouwkundig ensemble van duidelijk herkenbare volumes: een bol, een balk en een kubus, verbonden met het bestaande Continium door een ondergronds landschap van rood beton. Voor elk gebouw is een specifieke materialisering en detaillering toegepast die het eenduidige karakter van de verschillende volumes benadrukt en elk gebouw van een eigen identiteit voorziet. Voor designmuseum Cube is een speciaal voor dit project ontwikkeld stalen gevelsysteem toegepast van afwisselende éénbenige profielen uit gecoat en gezet plaatstaal die de impressie wekken van een naadloos stalen gordijn dat om het kubusvormige gebouw is gewikkeld.

Projectgegevens

Locatie Museumplein 2, Kerkrade
Opdracht Discovery Centrum Continium, Kerkrade
Architectuur Shift architecture urbanism, Rotterdam
Constructief Ontwerp ABT / Van de Laar, Delft / Eindhoven
Uitvoering Mertens Bouwbedrijf, Weert
Staalconstructie Munco dak-en gevelconstructies, Asten

Algemene projectomschrijving

Cube vormt één van de drie instituten van Museumplein Limburg. Het museum is gericht op een internationaal publiek dat geïnteresseerd is in het proces van ontwerpen voor 'human needs'. Behalve het tonen van reguliere tentoonstellingen, functioneert het als een permanent laboratorium waar studenten en ontwerpers werken aan verschillende maatschappelijk relevante opgaven in gezamenlijkheid met het publiek. Het museum is gevestigd in een zuivere kubus van 21x21x21 m, dat als een verticale tentoonstellingsmachine functioneert waarbinnen maximale vrijheid en flexibiliteit bestaat voor de inrichting. Zo kunnen de verschillende verdiepingen plaats bieden aan een wisselende inrichting van design labs en -tentoonstellingen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Cube is gehuld in een speciaal voor dit project ontwikkelde gordijngevel van gezette stalen profielen voorzien van een metallic coating, die het verticale karakter van het museum versterkt.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het ontwerp van de gevel refereert aan de industriële architectuur van het oorspronkelijk Continium (voormalig het museum voor industrie), maar geeft hieraan een eigentijdse en eigenzinnige draai.
De één-benige stalen profielen hebben een puntprofilering in drie variaties die in een wisselende volgorde zijn gemonteerd. De ogenschijnlijk onregelmatige verdeling van verschillend geplooide profielen, in combinatie met de metallic coating, biedt een interessant spel van lichtreflectie, waardoor de gevel zich toont als een stalen gordijn. Door de stuiknaden tussen de profielen te laten verspringen wordt de vlakwerking, en daarmee de abstractie, van de gordijngevel versterkt.
Op twee plekken wordt het gordijn doorsneden voor daglichtopeningen: Een verticale opening die de stapeling van verschillende tentoonstellingsvloeren toont en een horizontale opening ter plaatse van de eventruimte op de bovenste verdieping die een panoramisch uitzicht biedt over het Limburgse heuvellandschap en de stad Kerkrade.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De detaillering is zo abstract mogelijk gehouden door de stalen profielen blind te bevestigen. Daktrim en onderdorpel zijn gelaserd in de vorm van de plooien, waardoor de boven en onderzijde naadloos aansluiten op het onregelmatige ritme van de gordijngevel. De grote logistieke deur is onzichtbaar gedetailleerd en perfect geïntegreerd in het plooisysteem.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk