Skip to main content
mouse

Fiction Factory 4

Amsterdam

Dit werkgebouw voor Fiction Factory BV op het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam noord is een licht en open gebouw met grote stalen gevelpuien, een uitkragende luifel en houten inbouw. De gevelplaten zijn voorzien van een transparante poedercoating met groen pigment in diverse dekkingen. De groene tint refereert aan de begroeiing van materialen met mos die overal op het Cornelis Douwesterrein optreedt; de simulatie van een natuurlijk patina.

Projectgegevens

Locatie TT Vasumweg 261, Amsterdam
Opdracht Fiction Factory, Amsterdam
Architectuur Linda van der Sanden Architectenbureau,Delfgauw
Constructief Ontwerp Snetselaar Constructieve Ingenieurs, Ede
Uitvoering Dijkham Bouw, Nijkerk
Staalconstructie Nijborg Staalbouw, Renswoude (Hardeman van Harte, Lunteren – gevel)

Documenten

Algemene projectomschrijving

Dit werkgebouw voor Fiction Factory BV maakt deel uit van drie werkgebouwen rond een gemeenschappelijke voorterrein op het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam noord. Het is een licht en open gebouw met grote stalen gevelpuien en een uitkragende luifel. De constructie is in staal met een simpele gevel van sandwichpanelen én bewerkte stalen golfplaten. De stalen puien en detaillering maken het stoer en markant. De thermisch verzinkte gevelplaten zijn door Fiction Factory zelf voorzien van een transparante poedercoating met groen pigment in diverse dekkingen. De groene tint refereert aan de begroeiing van materialen met mos die overal op het Cornelis Douwesterrein optreedt; de simulatie van een natuurlijk patina. Binnen is het gebouw voorzien van een volledig houten inbouw. Het gebouw huisvest momenteel Van Tetterode Glass Studio.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

 

Het uitgangspunt was een simpel, kostenbewust ontwerp mét extra’s. De staalconstructie is doelmatig en functioneel. De luifel met vakwerkliggers refereert aan industriepanden uit begin 20e eeuw. Een bijzonder element aan dit gebouw vormen de thermisch verzinkte stalen golfplaten op de gevel die door een poedercoater transparant behandeld zijn met een groene pigmentering in verschillende gradaties, waardoor de gehele gevel boven het gewone uitgetild wordt. Samen met de terugliggende stoere stalen puien is dit een bovengemiddeld stalen industriegebouw geworden.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De combinatie van staal, hout en glas geven het gebouw iets heel eigens en anders dan “gewone” industriepanden. Grote stalen puien en doorlopende daklichten refereren aan industriepanden uit begin 20e eeuw en maken het gebouw ruimtelijk, ondersteund door het gebruik van zichtlijnen en een open omloop op de verdieping. De detaillering geeft plasticiteit aan de gevel. De transparante poedercoating met groen pigment geeft diepte en gelaagdheid aan de simpele golfplaten gevel.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Een paar detailleringen zijn bijzonder aan dit gebouw. Ten eerste de plasticiteit. Rondom de puien is een zo groot mogelijke “negge’ gemaakt. Dit markeert de puien en de grote industriedeuren. Ten tweede de tot het dak doorlopende stalen puien. Dit geeft een mooie open hoek. Ten derde de bijzonder behandelde groene golfplaten op de gevel.

Bijzondere aspecten uitvoering

De groene gevelplaten werden in eigen beheer behandeld. Dit betekende een zorgvuldige afstemming met de uitvoerder van het project. De thermisch verzinkte golfplaten zijn op maat aangeleverd door de gevelspecialist. Daarna heeft de opdrachtgever deze zelf bij een poedercoater laten behandelen, waarna de platen wederom op de bouw werden aangeboden, op volgorde en gemerkt. Deze zijn vervolgens door de gevelspecialist op de gevel gemonteerd conform een vooropgesteld schema.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Duurzaamheid door flexibiliteit in indeling: het pand is zodanig opgezet dat het simpel op te delen is in meerdere werkunits om het eventueel aan meerdere kleinere partijen te kunnen verhuren. Door de omloop met daaraan verschillende kleinere ruimten en kantoren is er overal contact met de werkvloer. De grote trappen ondersteunen dit.