Algemene projectomschrijving
De nieuwbouw van keerwandproducent Bosch Beton is een totaalopdracht voor Snetselaar Constructieve Ingenieurs. Dat houdt in dat hoofdconstructeur, BIM-modelleur, detailconstructeur en staalengineer onder één dak zijn betrokken van ontwerp tot uitvoering van zowel de beton- als de staalconstructie en van de beton- mengconstructie. Het totaalgewicht aan staalconstructie in de bovenbouw is ruim 2.700 ton. Er is ± 1.600 ton vloerwapening aangebracht.
Beschrijving staalconstructie
De bovenbouw is 206x160x22 m. Er zitten overspanningen van 50 m in, die mogelijk worden gemaakt door slim ontworpen vakwerken met variabele hoogte. Onder een deel van het gebouw is een betonnen malkelder van 197x22x5 m aanwezig voor het storten van keerwanden. De 5 m diepe kelder wordt met verticale klapankers geborgd tegen opdrijven. In de kelder staan staalframes welke modulair in hoogte verstelbaar zijn. De inpandige betoncentrale van 49x14x17 m betreft een losstaande staalconstructie en wordt bevoorraad door een opvoerband die hoog tussen de vakwerken ligt.
Bijzondere aspecten bouwkundig ontwerp
- De procesinstallaties vormden het uitgangspunt voor het gebouwontwerp.
Bijzondere constructieve detailleringen
- Vakwerkspanten zijn gebout uitgevoerd waardoor lasmeters zijn geminimaliseerd en onderdelen enkel gezaagd en geboord diende te worden.
- Spanten worden gestabiliseerd in een kantoorstrook middels A-frames met een breedte van 10 m.
- Middenkolommen HL1000A.
- Kraanbanen met een overspanning van 50 m.
- Portaalkranen boven malkelder met lengte van 23-50 m, de kraanrail (slijtdeel) zit hierbij gebout op een in de vloer ingestorte HEB-ligger.
Bijzondere aspecten uitvoering
- Door het uitwisselen van modellen in reken- en tekensystemen (SCIA-Revit en IDEA-Tekla) was een korte doorlooptijd in het voortraject mogelijk waardoor de gevraagde ‘start bouw’ kon worden gerealiseerd.
- Door slimme positiekeuzes van de stabiliteitselementen kon vroegtijdig worden gestart met de gevel- en dakbeplating.
- Vakwerken als sub-assembly op de bouwplaats gemonteerd.
- Bouwtijd van slechts 45 weken.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
- Het gebouw is berekend op een toekomstige andere functie. Bijvoorbeeld: overslaghal of distributiecentrum.
Duurzaamheid
Bosch Beton is een voorloper op het gebied van duurzaamheid. De keerwandproducent is wereldwijd de eerste die CSC gecertificeerd werd voor een duurzame productie van beton. Met de oplevering van de nieuwe fabriek heeft Bosch Beton hier nog een stap bovenop gedaan door de fabriek BREEAM te bouwen en daarbij in aanmerking te komen voor het hoogste niveau ‘Outstanding’.
- BREEAM Outstanding.
- Hergebruik hemelwater als proceswater.
- De inpandige betoncentrale is als losse staalconstructie ontworpen. Hiermee is gedacht aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.
Materiaalgebruik (efficiëntie)
- Bij de keuze voor materialen is met duurzaamheid rekening gehouden, er is zoveel mogelijk demontabel ontworpen.
- Door de vakwerkspanten taps uit te voeren is de hoeveelheid materiaal geoptimaliseerd.
- Voor de gevel- en dakbeplating zijn koudgevormde profielen gebruikt met een overspanning van maar liefst 9,4m.
Energiegebruik
- Ruim 18.000 zonnepanelen op het fabrieksdak.
- Gehele hal voorzien van LED verlichting.