Skip to main content
Ronald Tilleman mouse

Bioscoop Pathé CS Oost

Arnhem

In het najaar van 2015 is de nieuwe bioscoop van Pathé Theatres in het hart van Arnhem geopend. De nieuwe bioscoop vormt zowel letterlijk als figuurlijk de verbindende schakel tussen het historisch centrum en het moderne station.

Projectgegevens

Locatie Oude Stationsstraat 20, Arnhem
Opdracht Pathé, Amsterdam
Architectuur Powerhouse i.s.m. E UP design, Rotterdam
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Bouwbedrijf Wessels Rijssen, Rijssen
Staalconstructie Oostingh Staalbouw Katwijk, Katwijk

Algemene projectomschrijving

Gestapelde bioscoopzalen vormen het hart van het gebouw dat wordt omhult door ruime foyers met grote raampartijen die panorama's bieden over de stad. Het abstracte volume met terugspringende gevels vormt, met zijn 35 m, een hoogteaccent in de stedenbouwkundige situatie. De bioscoop met horeca en winkels, ontworpen door Powerhouse Company, is onderdeel van het masterplan van UNStudio voor het stationsgebied in Arnhem.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Dit eenvoudig ogende bouwwerk verbergt een grote complexiteit. Niet alleen vanwege de zes bioscoopzalen gesitueerd boven de grote kolomvrij IMAX-zaal maar ook de veelheid aan verspringende metselwerk gevels. Met een staalconstructie is het programma van eisen en de opgaven vanuit het architectonische ontwerp op een relatief eenvoudige manier gerealiseerd. Gekozen is voor een volledig stalen casco in combinatie met grote vloeroverspanningen van een kanaalplaatvloer. De integratie van de stalen liggers in de vloeren heeft geleid tot flexibiliteit en aanpasbaarheid voor de benodigde klimatologische en technische voorzieningen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Door de verschillende functies binnen het gebouw, waaronder de IMAX en 8 bioscoopzalen met nieuwste (geluid)technieken, zijn ten aanzien van trillingen en akoestische eisen bijzondere aandacht besteed.
De gevel van baksteen en aluminium wikkelt in horizontale banden met afgeronde hoeken om het gestapelde volume van de bioscoop en vormt zich volledig naar de contouren van de stad. Het metselwerk bevat verschillende patronen en kleuren, geleidelijk overlopend van ruw en donker aan de onderkant van het gebouw tot verfijnd en licht aan de top. De raamopeningen van de foyers in de champagne-kleurige aluminium banden vloeien, met een verlopend perforatiepartroon, naadloos over in het metselwerk. De kleurselectie van donkerrood paars tot lichtbruin is gebaseerd op een studie naar de voorkomende bakstenen tinten in het historische centrum van Arnhem. De aluminium banden en 'kroon' sluiten daarentegen aan bij de moderne uitstraling van het nieuwe station van Arnhem. De gebruikte technieken maken dat de bioscoop opvalt en dragen er tegelijkertijd aan bij dat het gebouw een centraal onderdeel van de stad wordt. De geleidelijke overgang van materiaal, kleur en structuur zorgt voor een gelaagdheid in de gevel en is bepalend voor de uitstraling.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Om het veiligheidsniveau bij de hoge gevolgklasse te realiseren is op een analytische uitgekiende manier voortschrijdende instorting voorkomen door op strategische plaatsen extra schoren toe te voegen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Door nauwe afstemming van de bouwmethodiek is een zeer korte bouwtijd van de ruwbouw gerealiseerd en zijn tijdelijke constructies voor onder andere de uitkragende bouwdelen voorkomen.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De negen gestapelde bioscoopzalen tellen totaal maar liefst 1.700 stoelen met een grote gelijktijdigheid van gebruik. Naast het wenselijke comfort bij de hoge bezettingsgraad in het gebouw, is de belevingswaarde in combinatie met de vluchtmogelijkheden geïntegreerd. Het 12.500 vierkante meter gebouw heeft bovendien een multifunctioneel auditorium met foyer en terras op de derde verdieping, die geschikt zijn voor conferenties, evenementen en concerten. Het plan bevat daarnaast horeca op de begane grond aan de Oude Stationsstraat, die voor wandelend publiek functioneert als verbinding tussen het station en het centrum.