Skip to main content
mouse

woonhuis Silverled

Winsum

Het weidse Groningse landschap roept bij de bewoners de behoefte op zich te kunnen terugtrekken binnen de intimiteit van de woning. Dit is vertaald in een dubbele gevel.

Projectgegevens

Locatie Ringoven 1, Winsum
Opdracht R. Biervliet en A. de Beijer, Winsum
Architectuur ZILT architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp Blaauw Adviseurs & Ingenieurs, Groningen
Uitvoering Aannemingsbedrijf Rustema, Baflo

Algemene projectomschrijving

Het woonhuis met met atelier staan langs het Winsumerdiep, in een weids Gronings landschap. De behoefte aan intimiteit is vertaald in een dubbele gevel. De buitengevel is gestukt en vormt de harde buitenschil. De binnengevel is de feitelijke bouwfysische schil. Deze ligt binnen de contour van de woning en is bekleed met een zacht materiaal, smalle houten delen van Stellac wood dat zal vergrijzen.
De architectuur is gebaseerd op het archetype van de schuren en boerderijen zoals je die op het platteland van Groningen tegenkomt. De gevel roept associaties op aan industriƫle gebouwen zoals de steenfabrieken waarvan de overblijfselen in de omgeving te vinden zijn.
Door de dubbele gevel ontstaat rondom een veranda die bescherming biedt tegen zonlicht, wind en regen. Bovendien wordt de relatief kwetsbare houten gevel beschermd tegen weersinvloeden.
Omdat de vormgeving van de binnenschil ondergeschikt is aan de buitenschil, is er veel vrijheid voor het ontwerp van deze binnengevel. Zo kon de plattegrond specifiek op de wensen van de opdrachtgever worden afgestemd. De binnengevel omvat in een vrije vorm de open plattegrond met allerlei verschillende ruimten, van elkaar af te scheiden door verdiepinghoge schuifwanden vanuit de kern.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De stalen draagconstructie met bijbehorend aluminium dak is gebaseerd op het principe van moderne koeienschuren die je overal op het platteland tegenkomt. Dit bleek een snel en zeer goedkoop bouwprincipe omdat het past binnen een gestandaardiseerde bouwmethode. Met een paar aanpassingen bleek deze standaardconstructie heel geschikt voor de woning. De constructie is verder ingevuld met houtskeletbouw.
Deze oplossing had grote voordelen tijdens de bouw. Het staalskelet met dak stond in twee dagen waarna 'droog' het binnenhuis eronder kon worden gebouwd.
Er is bewust gekozen om de staalconstructie niet in het zicht te laten. In plaats van op de constructie gaat de aandacht nu naar het spel tussen kolommen en gevelvlakken. De kolommen gaan plaatselijk over in gevelvlakken en andersom. Dit roept een een soort van dubbelzinnigheid op dat een spannend eindbeeld oplevert.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk