Skip to main content
W.H. van Iterson mouse

Watervilla

Vinkeveen

Verbonden met de natuur drijft deze split level watervilla opgebouwd uit beton, staal, glas en hout met haar tenen in de Vinkeveense Plassen. De glazen zuidwestzijde haalt buiten naar binnen en biedt maximaal uitzicht vanuit alle functies van de watervilla. Een ontwerp waarbij eenvoud siert.

Projectgegevens

Locatie Arkenpark De Plashoeve 3, 3645 AG, Vinkeveen
Opdracht W.H. van Iterson/C. Kieboom, Vinkeveen
Architectuur W.H. van Iterson, Vinkeveen
Constructief Ontwerp Ingenieursgroep Romkes, Sint Nicolaasga
Uitvoering Arkenbouw Post Marknesse, Marknesse
Staalconstructie Holland Metaal, IJsselmuiden

Algemene projectomschrijving

Om deze watervilla groter te laten beleven, is gekozen voor zo min mogelijk binnenmuren en geen doodlopende gangen met deuren. Een kubus staat asymmetrisch los in de constructief vrije ruimte, waardoor alle functionele ruimtes naadloos in elkaar overlopen. De ontstane ruimtes zijn met schuifdeuren eventueel af te sluiten.
Als je aan de noordzijde binnenkomt, kijk je dwars door de ruimte heen de tuin in en op het water. Overal is er uitzicht over het water, vanuit de woonkamer, de keuken, de badkamer, de slaapkamer en het souterrain.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De watervilla, bestaande uit twee verdiepingen, heeft een industrieel karakter met een invulling van Scandinavische ‘warme’ materialen. Dit is doorvertaald in een schil van overwegend staal, glas, beton en hout. Een draagconstructie met alleen stalen portalen in de gevel heeft op de split level bovenverdieping als voordeel dat het uitzicht maximaal wordt benut.
De stalen spanten voor de bovenverdieping staan aan de randen op een breedplaatvloer met een verlaagd deel voor de zitruimte. Als profiel is gekozen voor vierkante kolommen, die net los achter de glasgevel staan waardoor de spanten duidelijk herkenbaar bleven ‘zonder in de weg te staan.’ De gevel krijgt hierdoor vanzelf een eigen ritme.
Het hoge deel van de verdiepingvloer rust grotendeels via korte stalen kokerkolommetjes op de rand van de betonnen bak.
Het verlaagde deel rust niet direct op de rand van de betonnen bak, omdat er dan een stortnaad vlak boven de waterlijn zou ontstaan. Om risico’s op lekkages te vermijden ligt dat verlaagde deel van de vloer in de bak op stalen kolommen tussen de wanden.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het thema is uitzicht en contact met het water, waardoor er gekozen is voor een glasgevel over de volledige lengte van 18,5 m.
Een kubus staat asymmetrisch los in de constructief vrije ruimte, waardoor alle functionele ruimtes naadloos in elkaar overlopen.
Het ontwerp resulteerde in een ‘glazen verrekijker’ op het zuidwesten met zoveel mogelijk schuifpuien en een split level ruimte voor het contact met de waterlijn.
Aan de buitenzijde kunnen aluminium shutters de glasgevel 'afsluiten' en licht en warmte buiten houden.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Voor de noodzakelijke stabiliteit van de schil waren eerst stalen kruisen deels voor de glasgevel bedacht, maar dat werd visueel te onrustig. Dit is vervolgens onzichtbaar opgelost door enkele wanden van de houtskeletbouw kubus (sanitaire ruimte) en enkele dichte gevelvlakken constructief te maken.
De aansluitingen van kolom met dakliggers zijn momentvast. De stabiliteitskruizen in het dak zijn boven de stalen dakplaten aangebracht in plaats van eronder.
De keuze voor een geprofileerde verzinkt stalen dakplaat als plafond is zowel esthetisch als rationeel. Het geeft een industrieel beeld en de constructie onderdelen blijven hierdoor goed in het zicht. Een extra ruime zeeg in de dakliggers geeft subtiele spanning in de ruimte.
Door de stalen dakplaten zouden schroeven steken om het bovenliggende dakpakket vast te maken. Dit was niet gewenst. Door bevestigingstrips op het dak aan te brengen, zijn de stalen dakplaten op een nette manier met popnagels vastgezet.
Alles bij elkaar is er visueel meer spanning gecreëerd en heeft de ruimte een stoere industriële uitstraling gekregen.

Bijzondere aspecten uitvoering

Deze watervilla is in een droogdok gebouwd en niet op de uiteindelijke locatie, zoals gebruikelijk bij watervilla’s. Vlak voor het plaatsen van het glas moest de watervilla buiten het dok gesleept worden, omdat de betonnen bak als gevolg van het gewicht van het glas de vloer van het dok zou raken en de watervilla niet meer uit het dok zou kunnen.
Uiteindelijk is de watervilla buiten het dok afgebouwd, waarna de complete watervilla via het IJsselmeer en het Amsterdam-Rijnkanaal richting Vinkeveen is gesleept.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De watervilla is in de basis een rechthoekige doos met daarin een losse kubus voor de sanitaire functies. De kubus is zo gepositioneerd dat er vanzelf ruimtes ontstaan die je kunt afsluiten met schuifdeuren. Deze schuifdeuren zijn onzichtbaar in de wanden van de kubus geïntegreerd. Doordat de kubus los in de ruimte staat, kun je eromheen lopen waardoor de watervilla nog groter wordt ervaren. Om buiten zoveel mogelijk binnen te beleven en ‘oeverloos’ te kunnen rondlopen, zijn er geen doodlopende gangen en gesloten kamers gemaakt.
De watervilla heeft aan de noordoostzijde een gesloten gevel voor privacy en aan de zuidwestzijde een lange glasgevel met schuifpuien. Tegen de gesloten gevel is aan de binnenzijde een greeploze kastenwand van 18,5 meter ontworpen. In deze kastenwand zijn onder meer een boekenkast, keuken, garderobe en dressing geïntegreerd.
De sanitaire ruimte (kubus) maakt een nautische knipoog met originele patrijspoorten. Hierdoor heb je ook vanuit het bad uitzicht op het water en de tuin. Een stortkoker (shoot) in de vloer verbindt de onderliggende wasruimte, praktisch en efficiënt.
De op maat gemaakte aluminium en verrijdbare shutters zorgen, naast het buiten houden van zon en warmte, voor afwisselende en strakke gevels. Het lichte gewicht van de shutters is tevens een belangrijke keuze voor de balans en het drijfvermogen van de watervilla.

Duurzaamheid

Door het toepassen van lucht/water warmtepomp, led-verlichting en 32 zonnepanelen is deze rondom goed geïsoleerde watervilla voorbereid om zelfvoorzienend te zijn. Alleen de batterij ontbreekt nog, maar het zal niet lang meer duren voordat die geplaatst wordt.
Door de lange glasgevel zorgt het daglicht in de koude wintermaanden voor snelle opwarming van de volledige binnenruimte. In de zomermaanden houden shutters de zon en warmte buiten en blijft het binnen aangenaam koel.
De gebruik materialen zijn: Western Red Cedar, beton, staal, aluminium kozijnen, isolatieglas en aluminium verrijdbare shutters aan de buitenzijde.
De beschoeiing rondom de watervilla is gemaakt van kunststof i.p.v. hardhout zodat een levensduur van meer dan 40 jaar is gegarandeerd.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau