Algemene projectomschrijving
Het kunstwerk bestaat uit zo’n 700 (een zeecontainer vol) in porselein uitgevoerde gebruiksvoorwerpen: van een schaar, een fles Glassex tot een strijkijzer, beschilderd met Delftsblauwe motieven. Inspiratiebron is de traditionele Chinese kast die verspringende horizontale vlakken kent en verticale constructieonderdelen die daardoor meanderen. Het ritme van de meanderende constructie is afgestemd op dat van de buitengevel van het oude Rabobank-gebouw, dat zich achter de kast bevindt. De kast wordt door zijn schaal onderdeel van de architectuur en is daarom robuuster gedetailleerd dan een 'gewone' vitrinekast. De kast bestaat uit een minimaal aantal elementen, de zwarte staalconstructie, staalplaten, het glas en het opvallend blauwe plexiglas aan de achterzijde. De nokjes om de glasplaten te kunnen openen zijn ook van zwart staal en sluiten aan bij de robuuste detaillering. Verlichting is bewust buiten de kast gehouden. Er bevindt zich een aantal doorgangen in de kast, die de bezoeker in een aparte zone brengen. Hier bevinden zich eet- en werkplekken, maar daarnaast manifesteert het kunstwerk zich hier nog verder in de vorm van een collagewand en projectiescherm met filmbelden. Beide media vertellen het verhaal achter het kunstwerk.
Het kunstwerk werd oorspronkelijk voor de stad Delft gemaakt en verkent de historische relatie tussen het bekende Delfstblauw en zijn Chinese equivalent uit Jingdezhen. Ni Haifeng ging de deuren af in Delft en verzamelde allerlei voorwerpen, verscheepte ze naar China waar ze werden getransformeerd tot porseleinen objecten en met de hand werden beschilderd. Via de oorspronkelijk VOC-route werden ze teruggevaren naar Nederland.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De constructie van de wand annex vitrinekast is opgebouwd uit stalen kokertjes 25x25 mm. De kast is opgebouwd uit segmenten. Per segment zijn de kokertjes volgens het meanderende patroon in elkaar gelast waarna de verschillende segmenten aan elkaar zijn gekoppeld. Vanwege een aanwezige vloerverwarming kon de kast niet met ankers aan de ondergrond bevestigd worden. Daarom is een stalen plaat op de vloer gelijmd waarop de poten van de kast zijn bevestigd. Daarnaast is de kast verankerd aan de achterliggende buitengevel van het oude gebouw.
De koppeling tussen de verschillende segmenten is gemaakt met een lipverbinding met verzonken imbusbouten. Deze verbindingen zijn zo geplaatst dat deze op een constructief goede plaats zitten, buiten de momentenmaxima. Om oneffenheden van de vloer op te vangen is in de pootjes van de kast een stelmogelijkheid ingebouwd. De segmenten van de kast zijn in de werkplaats in elkaar gelast. Daarna is de gehele kast op de locatie op gebouwd.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Bijzondere aspecten uitvoering
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk