Skip to main content
Norbert van Onna mouse

Synthon

Nijmegen

De Byondis-campus is met de ‘Fasttrack Offices’ een nieuw gebouw rijker. Het is de nieuwe Nijmeegse thuisbasis van Synthon. Er is plek voor de 175 medewerkers in het nieuwe kantoor.
Synthon maakt generieke humane medicijnen. Maar er gebeurt nog veel meer op de groene high tech campus. De afgelopen tien jaar kwamen hier in opdracht van Byondis allerlei nieuwe gebouwen van de grond, waaronder het multifunctionele onderzoeksgebouw FTOL, de ADC Cleanroom en een proeffabriek voor antilichamen met een mAb-cleanroom.
Broekbakema heeft het masterplan voor de Byondis-campus (voorheen Synthon Biopharmaceuticals) ontwikkeld. De Fasttrack Offices is het vierde gebouw uit dit masterplan. De nieuwbouw straalt allure uit mede dankzij de ligging aan een historisch- en bomenrijk laantje.
Bij binnenkomst sta je in een prachtig atrium met houten terrassen en een tien meter hoge boom als ‘eye-catcher’. Daaromheen liggen plekken waar je rustig en geconcentreerd kunt werken. Er is ook veel daglicht dankzij de open gevel en dakramen in de Fasttrack Offices.

Projectgegevens

Locatie Microweg 25, 6545 CL, Nijmegen
Opdracht Byondis te Nijmegen
Architectuur Broek Bakema architecten
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek Delft - Chris Bosveld
Uitvoering Berghege, Oss
Staalconstructie Metaalbouw Vloet, Mill

Algemene projectomschrijving

Het nieuwe kantoorgebouw dat op de campus is gerealiseerd, onderscheidt zich door een bijzondere vliesgevel waar transparante en dichte stroken elkaar afwisselen. De gevel is afgewerkt met bronskleurige profielen en panelen en heeft zonwerend triple glas. Een andere blikvanger wordt het atrium centraal in het gebouw. Hier komen lichte en luxe ontmoetingsplekken en twee kantoorafdelingen die met elkaar verbonden worden door trappen en loopbruggen.
Aan weerszijden van dit atrium kunnen de 175 werknemers rustig en geconcentreerd werken. Het vier verdiepingen tellende kantoor heeft een prettig werkklimaat met veel daglicht en een mooi uitzicht op de groene campus. Via het omliggende landschap met wadi’s vindt de regenwaterafvoer van het dak plaats. De gebouwgevel is goed geïsoleerd en uitgerust met passieve zonwering en verticale lamellen. Voor toekomstbestendigheid is aansluiting van de Fasttrack Offices mogelijk op een collectieve WKO.
Metaalbouw Vloet Mill heeft de gehele ruwbouw gemonteerd, geïntegreerde stalen liggers in een kanaalplaatvloer en betongevulde stalen kolommen. Daarnaast zijn de 2 vliesgevels geleverd en gemonteerd. Deze bestaan volledig uit kokerprofielen met esthetische verbindingen. In het atrium zijn loopbruggen aanwezig, deze zijn uitkragend aan de ronde gevelkolommen bevestigd. Ook hier is veel aandacht aan de esthetische (onzichtbare) details besteed.
Het glazen atriumdak bestaat uit een staalconstructie , voorzien van een glazen opbouwsysteem.
 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het gebouw bestaat uit stalen kolommen en geïntegreerde stalen liggers in de kanaalplaatvloer. In het atrium zijn de loopbruggen uitkragend aan de ronde kokerkolommen die tegen de gevel staan bevestigd.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het dak van deze luifel wordt volledig bedekt met zonnepanelen. In totaal komen er zo’n 162 zonnepanelen op het dak te liggen. Met deze zonnepanelen wekt Byondis ongeveer 58.320 kWh per jaar op. Met deze hoeveelheid stroom kun je ruim 450.000 uur tv kijken. Zo draagt deze luifel constructie bij aan een vermindering van elektriciteitsverbruik.
Gedurende de ontwikkeling van deze luifel maakten we gebruik van diverse expertises.

Naast dat het dak volledig bedekt is met zonnepanelen, is er ook gewerkt aan een effectief afwateringssysteem. De belangrijkste punten van een afwateringssysteem is de waterdichtheid en het waterverloop. Door middel van een effectief afwateringssysteem wordt het water op de juiste manier afgevoerd.
 

Duurzaamheid

Het dak van deze luifel wordt volledig bedekt met zonnepanelen. In totaal komen er zo’n 162 zonnepanelen op het dak te liggen. Met deze zonnepanelen wekt Byondis ongeveer 58.320 kWh per jaar op. Met deze hoeveelheid stroom kun je ruim 450.000 uur tv kijken. Zo draagt deze luifel constructie bij aan een vermindering van elektriciteitsverbruik.
Gedurende de ontwikkeling van deze luifel maakten we gebruik van diverse expertises.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Het dak van deze luifel wordt volledig bedekt met zonnepanelen. In totaal komen er zo’n 162 zonnepanelen op het dak te liggen. Met deze zonnepanelen wekt Byondis ongeveer 58.320 kWh per jaar op.