Algemene projectomschrijving
Op de 6 m lange bank kunnen tien tot twaalf mensen tegelijk zitten. Ze gebruiken de bank om te schuilen, om te ontmoeten, maar ook als een tribune om te kijken naar voorbijgangers. Met buurtbewoners is het ontwerp tot stand gekomen en getest. De zigzagvorm maakte de bank compact, richt de mensen op een natuurlijke manier tot elkaar voor een goed gesprek of biedt juist de mogelijkheid tot afzondering en uitzichten. De schuine kap geeft beschutting tegen regen en zon, en geeft geborgenheid. Het robuuste materiaal van de bank zelf staat in contrast met de sierlijke vorm en de slanke poten die het zitmeubel schijnbaar willekeurig lijken te dragen.
Een 'leugenaarsbank' stond van oudsher vaak bij een haven, een sluis of op een dorpsplein. Het is de ontmoetingsplaats waar de dorpsoudsten hun verhaal kwijt konden en waar sterke verhalen werden uitgewisseld. Daarom is stadsdichter Ingmar Heytze gevraagd een gedicht te schrijven dat hieraan en aan de plek uitdrukkking geeft. Dat is in stalen letters op de achterkant van de bank gelast:
Het maakt me niet uit wat je / hier hebt gehoord. Ze zeggen / maar wat ze willen, daar ga ik / niet in treden. Ik weet alleen / dat het allemaal niet waar is, / of in elk geval niet allemaal. / Dit zijn de feiten: de leugen en / de waarheid lopen naast elkaar, / de stad uit, richting Zandpad. / Zegt de leugen: ‘Ik was niets / van plan.’ Vraagt de waarheid: / ‘Mag ik in het midden lopen?’
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Het door-en-door gelaste stalen corps is gemaakt van 10 mm dik geroest weervast staal en afgewerkt met een onderhoudsvrije blanke PU-lak. De poten zijn samengesteld uit gepareld roestvast staal. De bank is als een stalen boot in elkaar gelast. Constructieve elementen noch verbindingsmiddelen zijn zichtbaar. Voor het houten zit- en rugvlak is gekozen voor onderhoudsarm blank gelakt bankirai.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Bijzondere aspecten uitvoering
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk