Algemene projectomschrijving
Het Oude Stadhuis aan de Markt van Harderwijk is het culturele hart van de stad. In het pand zijn twee culturele inrichtingen gehuisvest, te weten de Cultuurkust en de Popschool Harderwijk. In de historische raadszaal kan worden getrouwd en vergaderd en in de huiskamer van Harderwjk is ondersteunende horeca en een podium voor concerten. De vestibule wordt door de Gemeente gebruikt als touristen informatiepunt en het pand zelf is een monumentale attractie en maakt onderdeel uit van rondleidingen.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De staalfamilie is de enige duidelijk leesbaar eigentijdse toevoeging aan het ingrijpend verbouwde rijksmonument. De uit warmgewalste profielen samengestelde kaders zijn dermate slank dat het glas van de puien mee draagt. Het staal is met walshuid in de bijenwas gezet. Het meest prominente onderdeel zijn de grepen uit massief messing, geborsteld tot een matte finish.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Van oorsprong was er sprake van drie (gedeeltelijk) middeleeuwse panden, met het oudste pand in het midden. De drie panden zijn talloze keren verbouwd, naar achteren toe uitgebreid, en uiteindelijk samengevoegd tot één stadhuis. De representatieve vestibule is hersteld in de geest van de situatie van begin 19e eeuw. Het is de logistieke draaischijf van het pand, van waaruit alle zalen en kamers bereikbaar zijn.
De oorspronkelijke deur naar de monumentale raadszaal is op haar oorspronkelijke plaats teruggebracht en kwam in de knel met het bestaande tochtportaal. Het nieuwe stalen tochtportaal tracht om zo compact en onzichtbaar mogelijk te zijn om niet van de doorgangen naar de spectaculaire zaal af te leiden.
In de vestibule op de verdieping komen middeleeuwse muren, balkenplafond en andere bouwsporen samen met deuren en een statietrap uit de 19e eeuw. Op de tussenverdieping bevindt zich een tegeltableau uit de jaren '30. Om de botsing van de tijdslagen te verzachten zijn deuren, wanden en vloer in dezelfde kleur gehouden en is de houten balustrade vervangen door een haast immaterieel en ingetogen exemplaar.
Ook de puien van de toiletgroep in het middeleeuwse achterhuis zijn gemaakt als transparante oftewel translucente schermen, waardoor het oorspronkelijk verloop van de muren doorloopt.
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
De balustrade van het hoofdtrappenhuis is bijzonder ijl voor een publiek gebouw. Om dit te kunnen bereiken zijn er nokken aan de dagkantplanken gelast die aan de houten balklaag verankerd zijn. Door de ronde hoeken ontstaat er een in zich stijf geheel. Bij de toetsing is nieuwe europese wetgeving toegepast.
De stalen pui op de verdieping draagt aan beide kanten slanke stalen buisprofielen. Aan de zijde van de vestibule worden deze gecontinueerd als schilderijprofielen, aan de zijde van de vergaderlounge zijn de buisprofielen aan de onderkant open gesneden en dienen als gordijnrails.
Bijzondere aspecten uitvoering
De stalen puien zijn in het werk gelast. Het staal is met walshuid in de bijenwas gezet. De grepen uit massief messing zijn geborsteld tot een matte finish.
Duurzaamheid
Het project is met duurzame installaties en een zo veel mogelijk circulaire aanpak gerealiseerd.
Materiaalgebruik (efficiëntie)
Het materiaalgebruik is geminimaliseerd tot de strikt noodzakelijke diktes en compleet samengesteld uit gebruikelijke warmgewalste profielen.
Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik
De inrichting van het pand is op ambachtelijke manier tot stand gekomen en met minimaal nieuw materiaalgebruik. Veel historische bouwmaterialen zijn hergebruikt.
Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier
Gedurende de uitvoering van het project is er een podium aan de marktzijde gebouwd, waar open air optredens plaats konden vinden.
Innovaties op product-, concept- en bouwniveau
De verschuifbare sluiting van de toiletgroep zijn door de smederij ontwikkeld als eigentijdse variant van een grendel.