Skip to main content
mouse

Open Ateliers

Utrecht

Open Ateliers is een modulair bouwsysteem, geïnspireerd is op de kwaliteiten van de atelierwoningen uit het begin van de twintigste eeuw met hoge ruimtes, veel licht en een maximale vrijheid voor de bewoner om in te wonen én in te werken.

Het generieke stalen frame met een breedte van 5.00m, een lengte van 12.00m (2 x 6.00m) en een standaard hoogte van drie verdiepingen laat daarbinnen maximale specifieke individuele wensen toen. Een garage met een dubbel-hoge ruimte aan de straat, een boekhandel met een vide over drie verdiepingen, een kantoorruimte met drie verdiepingen, een winkel of een kleine buurtsuper met de winkel op de begane grond en opslag daarboven. Of een woning, voor een gezin, meerdere stellen of studenten. Het dak van de unit is toegankelijk, en bij geschakelde units wordt het dak een collectieve ruimte voor de bewoners en 'bewerkers'.

Open Atelier 11 is het eerste ensemble dat met het bouwsysteem is gebouwd en is gelegen in Utrecht, omgeven door de afrit van de snelweg A2 aan de ene kant van de lokatie en de Haarrijnse plas aan de andere kant. Deze extreme tegenstrijdige omstandigheden resulteerden in een mix van functies en gebruikers (o.a. een kapper, aannemer, sportschool) die ofwel wilden profiteren van de zichtlocatie langs de snelweg of zich juist meer richten op de rustgevende kwaliteiten van het zicht over de natuur. De afwisselde indeling van de gevel werd dan ook volledig door de gebruikers bepaald, waarbij een gebruiker kon kiezen uit een vast aantal gevelelementen waardoor er een gevarieerd gevelbeeld ontstaat dat de diversiteit van het programma achter de gevel toont en tegelijkertijd een collectieve uitstraling creëert.

Projectgegevens

Locatie Ien Dalessingel 1, Utrecht
Opdracht Urban Developments B.V., Utrecht
Architectuur HOH Architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp De Prouw B.V., Bunnik
Uitvoering HLE Bouw B.V., Utrecht
Staalconstructie Bodu Staalbouw B.V., Bunschoten-Spakenburg

Algemene projectomschrijving

Open Ateliers

Open Ateliers is een modulair bouwsysteem, geïnspireerd is op de kwaliteiten van de atelierwoningen uit het begin van de twintigste eeuw met hoge ruimtes, veel licht en een maximale vrijheid voor de bewoner om in te wonen én in te werken.

De mix van wonen en werken gebeurt in Open Ateliers niet alleen op het niveau van de unit, waarbij thuiswerken een natuurlijke plek krijgt, maar ook op het niveau van het ensemble wanneer units geschakeld worden. Door per pand wonen en werken met elkaar te mengen ontstaat er gedurende de hele dag een levendig straatbeeld met veel sociale uitwisseling, zoals we dat gewend zijn in historische binnensteden. De openbare ruimte wordt een werkplaats en speelplaats tegelijkertijd.

Het generieke stalen frame met een breedte van 5.00m, een lengte van 12.00m en een standaard hoogte van drie verdiepingen laat daarbinnen maximale specifieke individuele wensen toen. Een garage met een dubbel-hoge ruimte aan de straat, een boekhandel met een vide over drie verdiepingen, een kantoorruimte met drie verdiepingen, een winkel of een kleine buurtsuper met de winkel op de begane grond en opslag daarboven. Of een woning, voor een gezin, meerdere stellen of studenten. Het dak van de unit is toegankelijk, en bij geschakelde units wordt het dak een collectieve ruimte voor de bewoners en 'bewerkers'.

Voor de indeling van de gevel kan een gebruiker kiezen uit een vast aantal gevelelementen waardoor er een gevarieerd gevelbeeld ontstaat dat de diversiteit van het programma achter de gevel toont en tegelijkertijd een collectieve uitstraling creëert. Vanzelfsprekend ontstaan door mix van wonen en werken, die vertaald worden in standaardelementen voor de gevel ook hybride situaties, zoals een woonkamer waarbij de hele gevel door middel van een sectionaal-deur opent en transformeert tot een grote binnen buitenruimte.

Het modulaire bouwsysteem bestaat uit makkelijk te demonteren vloeren en gevel-elementen waardoor toekomstige programmatische veranderingen eenvoudig binnen het systeem aan te passen zijn en het straatbeeld steeds een 'work-in-progress' is.

Open Atelier 11 is het eerste ensemble dat met het bouwsysteem is gebouwd en is gelegen in Utrecht, omgeven door de afrit van de snelweg A2 aan de ene kant van de lokatie en de Haarrijnse plas aan de andere kant. Deze extreme tegenstrijdige omstandigheden resulteerden in een mix van functies en gebruikers (o.a. een kapper, aannemer, sportschool) die ofwel wilden profiteren van de zichtlocatie langs de snelweg of zich juist meer richten op de rustgevende kwaliteiten van het zicht over de natuur. De afwisselde indeling van de gevel werd dan ook volledig door de gebruikers bepaald.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Een staalskelet van standaard profielen zorgt voor de flexibele ruggengraat van het ontwerp. De kolommen bestaan uit HEA-profielen en staan op een grid van 4.0 x 5.0m. In de gevel staan de kolommen om de 6.0m. Al naargelang de draagkracht verschillen de afmetingen van de kolommen per verdieping, HEA-100, HEA-120 of HEA-140 profielen (in de gevel). De liggers bestaan uit HEA-220 en HEB-200 profielen (in de gevel). UNP-300 profielen bepalen het gevelbeeld en versterken het industriële en constructieve karakter van het project.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Het generieke stalen frame creëert eindeloos veel mogelijkheden voor specifieke individuele invullingen. Het exterieur wordt daardoor een expressie van het interieur.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De UNP-300 profielen in de gevel zorgen voor een uniform karakter van het ensemble, waarbinnen verschillende indelingen van de individuele gebruikers of bewoners mogelijk (zelfs wenselijk) zijn.

Bijzondere aspecten uitvoering

De bouw van het project was relatief droog, snel, goedkoop, maar vooral snel. Het project werd gerealiseerd binnen 6 maanden.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het modulaire bouwsysteem bestaat uit makkelijk te demonteren vloeren en gevel-elementen waardoor toekomstige programmatische veranderingen eenvoudig binnen het systeem aan te passen zijn en het straatbeeld steeds een 'work-in-progress' is.

Duurzaamheid

 

Materiaalgebruik (efficiëntie)

 

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

 

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

 

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau