Skip to main content
mouse

luifel Tweede Coentunnel

Amsterdam

Een gebogen luifel schermt het tegenlicht af en begeleidt het verkeer vanuit de open toeritten de beslotenheid van de Coentunnel in. De stalen roosters zijn bevestigd aan uitkragende vakwerken, die zijn geklemd om een verborgen betonconstructie.

Projectgegevens

Locatie A10, ring West (kruising met Noordzeekanaal), Amsterdam
Opdracht Rijkswaterstaat, Haarlem
Architectuur Quist Wintermans Architekten, Rotterdam
Constructief Ontwerp Coentunnel Construction, Amsterdam i.s.m. Sophia Engineering, Warmenhuizen
Uitvoering Coentunnel Construction, Amsterdam
Staalconstructie Jos van den Bersselaar Constructie, Udenhout

Algemene projectomschrijving

De tweede Coentunnel maakt deel uit van de ringweg rond Amsterdam. Het is van belang het verkeer zo goed mogelijk door te laten stromen. De luifel markeert de overgang van licht naar donker. De halfopen roosters begeleiden het verkeer vanuit de open toerit met zijn lichtgekleurde betonnen wanden over een lengte van 50 m naar de beslotenheid van de tunnel en aan de andere zijde is een vergelijkbare constructie aangebracht om de overgang naar buiten te begeleiden.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De luifel is een lichte staalconstructie, die rust op betonnen stempelbalken tussen de tunnelwanden. De hoofddragers zijn dertien gekromde liggers geplaatst in de lengterichting van de tunnelas. Deze vakwerkliggers zijn samengesteld uit profielen HEA 120 en kragen boven de toeritten 6 m uit. Omdat er in de betonnen balken geen bevestigingen mogelijk waren, is het staal met draadeinden om de stempels geklemd. Op en onder de vakwerkliggers zijn in dwarsrichting T-liggers aangebracht, waarop onder en boven roosters zijn bevestigd. De gehele staalconstructie is thermisch verzinkt en voorzien van een groenzwarte poedercoating.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk