Skip to main content
Bart van Hoek Architectuurfotografie mouse

Leuvepaviljoen Rotterdam

Rotterdam

Op de plek van drie verouderde paviljoens in de Leuvehaven, een historische plek in het Maritiem District in Rotterdam creëerde MoederscheimMoonen Architects het nieuwe Leuvepaviljoen: één compact paviljoen dat de oude losstaande gebouwen vervangt. Een paviljoen met meer zicht en transparantie zodat de historische haven en de activiteiten in het gebouw goed te zien zijn.

Projectgegevens

Locatie Schiedamsedijk 68, Rotterdam
Opdracht Gemeente Rotterdam, Rotterdam
Constructief Ontwerp ImD Raadgevende Ingenieurs
Uitvoering Bertens Bouw
Staalconstructie Reijrink Staalconstructie

Algemene projectomschrijving

Op de plek van drie verouderde paviljoens in de Leuvehaven, een historische plek in het Maritiem District in Rotterdam creëerde MoederscheimMoonen Architects het nieuwe Leuvepaviljoen: één compact paviljoen dat de oude losstaande gebouwen vervangt. Een paviljoen met meer zicht en transparantie zodat de historische haven en de activiteiten in het gebouw goed te zien zijn.

In het nieuwe paviljoen komen allerlei functies samen in één gebouw. Zo is het de thuisbasis van het Port Visit Center van Port of Rotterdam, waar bezoekers kennismaken met de haven van Rotterdam. Ook vind je er de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier werken de lassers, smeden en timmerlui aan het onderhoud van de historische vloot in de museumhaven. Deze werkplaatsen zijn publiek toegankelijk en brengen de historische en huidige haven samen, want binnen zijn alle functies verbonden en kun je zo door het Port Visit Center de werkplaatsen van het Maritiem Museum inlopen. Hiernaast is er ook ruimte voor horeca, deze bevinden zich op de twee koppen van het gebouw.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit hergebruik van de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens. Deze keuze is in de tender al besproken met de constructeur, die groen licht gaf. Het hergebruik was goed mogelijk: op een paar plekken moest de staalconstructie versterkt worden en moest er extra fundering worden aangebracht. Ook moest er vooraf onderzocht worden of er in de verf op het staal geen Chroom6 was gebruikt. Dit was niet het geval en dus kon het staal zonder bezwaar worden gereinigd. Andere onderdelen van de staalconstructie zijn in het nieuwe gebouw als donor profielen gebruikt. Zo is er op een duurzame manier gebruik gemaakt van de oude elementen en zie je ook een stukje historie terug in het nieuwe gebouw. Zo is de oude kraanbaan van de werkplaats van het Maritiem Museum als stalen portaal voor het gebouw gebruikt.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

MoederscheimMoonen ontwierp het paviljoen onder strikte stedenbouwkundige voorwaarden. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. En omdat het gebouw veel korter is dan de drie vorige paviljoens, is er vanaf de Schiedamsedijk veel meer uitzicht op de historische Leuvehaven.

Om het paviljoen goed zichtbaar te maken, koos MoederscheimMoonen ervoor extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Dit zijn grote luifels die aan beide kanten van de stad echte blikvangers zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich een dwarsdoorsteek met een trap die ook als tribune kan functioneren en de dijk met de kade verbindt.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het gebouw is op ooghoogte zo transparant mogelijk gemaakt, zodat de activiteiten binnen en op het water goed te zien zijn. Boven de plint is de gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen. Deze vormen verwijzen naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, maar ook een spel van licht en schaduw creëert. De driehoekige panelen zijn uitgevoerd in diverse glansgraden, wat onder invloed van daglicht de glinstering en de spiegeling van het water in de haven suggereert.

Het patroon van kleuren, glansgraden, formaten en verdiepte ligging heeft het team van MoederscheimMoonen volledig uitgetekend. In de uitvoering vergde het een strakke organisatie om elk element op de juiste plek te krijgen. Achter de esthetische gevels gaan ook de lucht- en installatieroosters schuil. Tevens zijn er ramen voor kantoren en dergelijke achter de gevel gesitueerd, waarbij driehoeken in de gevel open zijn gehouden voor licht en zicht. De gevel onttrekt tevens de daktrim van de sandwichpanelen aan het oog, waardoor een strak gevelbeeld ontstaat.

 

Bijzondere aspecten uitvoering

De betonnen kademuur tussen de Schiedamsedijk en de lager gelegen kade van de Leuvehaven mocht niet worden aangetast omdat deze als secundaire waterkering dient. Deze kademuur is in het interieur van het gebouw geïntegreerd.

Het dak van het gebouw is uitgevoerd als vijfde gevel. Dat was nodig vanwege de nabijheid van veel hoogbouw in de direct omgeving van het gebouw. Het dak is deels uitgevoerd als groendak, met mossedum. Een ander deel is belegd met PV-panelen. Die PV-panelen onttrekken tevens de installaties aan het oog, die in een verdiepte bak zijn gelegd.