Algemene projectomschrijving
Het Funenpark heeft een (binnenstedelijke) herontwikkeling ondergaan waarbij een oud rangeerterrein is omgevormd tot een autovrije woonwijk. Ontwerper Gabriel Lester kreeg in 2009 de opdracht het Funenpark aan te kleden met beeldende kunst. Als inspiratie heeft hij de geschiedenis van het terrein en de aanwezige restanten van een bolwerk gebruikt. De beelden zijn uitvergrote scherven die bij opgravingen werden gevonden, waarbij de grote scherf zich over de restanten van het bolwerk buigt.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De binnenkant van de scherven is van glad roestvast staal, de buitenkant is roestig en ruw van weervast staal. Tussen de buiten- en binnenhuid zijn weervast stalen dwarsschotten h.o.h. 0,5 m aangebracht. Niessen & de Vries (grafisch ontwerpers) hebben de print op de buitenhuid van de scherven ontworpen, die daardoor ruw wordt. Er zijn 5 'scherven' gemaakt, vier kleine en één grote. De kleine scherven zijn gefundeerd op een fundering op staal en zijn maximaal 5,5 m hoog , 5 m breed en 0,2 m dik. De grote scherf is 5,5 m hoog, 14 m breed en kraagt ±11 m uit. De luifel die zo ontstaat is aan de voet 0,6 m en aan het uiteinde 0,2 m dik. De grote scherf is gefundeerd op een poer (4x13x0,75) op palen. Het gewicht van het funderingblok, samen met de excentrische geplaatste funderingpalen zorgen ervoor dat er geen trekpalen nodig zijn.
Al het constructieve weervast staal is uitgevoerd in platen van 10 mm dik, het constructieve roestvast staal in platen dik 5 of 8 mm, waarbij de plooispanning maatgevend is. De voetplaat van de grote scherf heeft een dikte van 50 mm. Op de huid van het kunstwerk is de plattegrond van het gebied aangebracht.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Bijzondere aspecten uitvoering
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk