Waar vroeger een industriegebied gevestigd was en nu nog een oude rubberfabriek staat, is een school met een stoer karakter gerealiseerd, die voort komt uit de geschiedenis van deze locatie. In augustus 2021 leverde De Zwarte Hond het Kindcentrum ‘De Samenstroom’ in Hellevoetsluis op. De Samenstroom is een multifunctioneel kindcentrum, waar meerdere functies onder een dak zijn gebracht. In de uitwerking van het ontwerp staan innovatieve onderwijsconcepten centraal – zoals lesgeven zonder klaslokalen – en het is een ode aan de industriële geschiedenis van deze nieuwe plek.
De Samenstroom is een compact en detailrijk gebouw en ontworpen vanuit het perspectief van het kind. In het centrum van de school ligt het hart, een grote binnenplein waarin de teamruimte, de bibliotheek en leerpleinen zijn gesitueerd. De ruimte is multifunctioneel en wordt na schooltijd gebruikt als buitenschoolse opvang. Hier is ruimte voor grote vieringen, waarbij de trappen dan functioneren als tribune. Bijzonder aan de opgave was de onderwijsvisie van de scholen. Er is gekozen voor een opzet zonder lokalen. Groepen worden samengevoegd tot clusters van 75 kinderen en drie leraren. In zo’n opzet krijgen de kinderen meer kansen om hun persoonlijke leerroute te kiezen. Door de grote ruimten zijn de overspanningen van de vloeren groot. Hierdoor is maximale flexibiliteit aanwezig. Als het nodig is kan een leercluster heel eenvoudig worden omgebouwd naar drie traditionele lokalen. Die aandacht voor binnenmilieu en gezondheid blijkt ook uit het vele daglicht in de school, de mogelijkheid om overal ramen te openen, de talrijke plekken waar zowel binnen als buiten gespeeld kan worden, het stimuleren van het gebruik van de fiets en het veelvuldig gebruik van groen in de tuin – én op het dak.
De Zwarte Hond heeft in De Samenstroom meerdere programma’s uitgewerkt: een maatschappelijk, een historisch en een duurzaamheidsprogramma. Daar horen voorzieningen als een school en kinderopvang bij. De geschiedenis van de plek en de toekomst waren belangrijke inspiratiebronnen. In het silhouet van het kindcentrum is bijvoorbeeld de echo van het verleden zichtbaar. Het hart van het gebouw wordt verlicht door opvallende, grote industriële sheddaken, waarvoor de inspiratie van een dichtbij gelegen, oude rubberfabriek kwam. Ook de gevelbekleding draagt bij aan de robuuste, stoere uitstraling, doordat het tussen zwarte aluminium ribben met roestbruine cortenstaal platen is bekleed.
De stalen, maar liefst 14 meter overspannende, draagconstructie is actief onderdeel van de stoere uitstraling van het gebouw. In het interieur is de staalconstructie in het zicht gelaten, wat tezamen met de ribben in de plafonds een fraai lijnenspel oplevert. De cortenstalen platen aan de gevel zijn geleverd door VPT Versteeg. Het rossige staal draagt bij aan het stoere, ietwat ruige karakter van het gebouw. In de stalen gevel zijn geronde gevelopeningen - ‘patrijspoorten’ - gesneden, waarmee het ontwerp een knipoog geeft naar de scheepsvaart in Hellevoetsluis. De stad was lang de thuisbasis voor de marine en onthaalde in de 17e eeuw de zilvervloot.
De grote, overdekte veranda rondom het gebouw maakt de grens tussen buiten en binnen fluïde. Leerlingen kunnen via grote schuifdeuren naar buiten om daar overdekt lessen te krijgen in de buitenlucht. Het hemelwater dat van de stalen gevelplaten afsijpelt wordt via goten langs de veranda en de ramen afgevoerd naar het maaiveld.