Skip to main content
mouse

Hoofdingang Erasmus MC

Rotterdam

De staalconstructie van de hoofdentree van het Erasmus MC draagt zeven verdiepingen en en geeft de bezoekers een ruimtelijk gevoel van de 4 m hoger gelegen begane grond.

Projectgegevens

Locatie Wytemaweg 80, 3015 CN Rotterdam, Rotterdam
Opdracht Erasmus MC, Rotterdam
Architectuur EGM architecten, Dordrecht
Constructief Ontwerp Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw BV en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling, Bunnik resp. Nieuwegein
Staalconstructie Staalbouw Nagelhout i.s.m. Staalbouw Nauta, Bakhuizen resp. Heeg

Algemene projectomschrijving

In Rotterdam wordt sinds 2009 gebouwd aan het nieuwe Erasmus Medisch Centrum.
Eind 2012 werd hiervan bouwdeel Oost (90.000 m2 bvo) opgeleverd. Onderdeel hiervan vormt de nieuwe hoofdentree van het complex. Deze entree geeft niet alleen toegang tot het nieuwe ziekenhuis – waar nog tot 2018 aan wordt gebouwd en uiteindelijk 200.000 m2 bvo zal meten – maar ook aan de gebouwen daarnaast zoals de Medische Faculteit (1965-1972) en het Dijkzigt-ziekenhuis (1963).
De hoofdingang is een opvallende royale entree. De entree is ±57 m breed en moet de passanten (bezoekers, studenten en staf) van het maaiveldniveau 4 m omhoog leiden. In feite is het volume van het gebouw net naast de entree doorgezet over de breedte van de entree, maar door de constructie anders te ordenen en de entree een grote hoogte te geven, heeft de entree een zekere allure.
Het gebouwvolume kenmerkt zich door een gebouwdiepte van 3x9,6 m en een hoogte van 16 m ten opzichte van het maaiveld. De entree wordt gemaakt door drie vloeren (1, 2, en 3) weg te laten en waar normaliter vier kolommen aanwezig zouden zijn, bevinden zich nu drie kolommen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Kolommen met een lengte van 14 m en de daarop liggende samengestelde plaatliggers zijn uitgevoerd in staal S355. De vloer van niveau 4 is ontworpen en uitgevoerd als een stempelloze, zelfdragende betonplaat. Hiermee werd het mogelijk dat dit onderdeel binnen het tempo van het snelle bouwsysteem van de rest van het complex kon worden gerealiseerd.
De samengestelde plaatliggers, 800 mm breed, 2900 mm hoog bij de kolom en verlopend naar 900 mm, zijn opgebouwd uit platen met een dikte van 30 tot 100 mm en dragen met een uitkragingen van 4,8 m de zeven bouwlagen boven de entreehal.
De kolommen en plaatliggers zijn in de werkplaats geassembleerd en afgelast. In verband met de aanzienlijke liggerlengtes (max. 30 m) zijn deze ’s nachts naar de bouwplaats getransporteerd. Na plaatsing en het afschoren van de kolommen, zijn de liggers op de kolommen gehesen en uiteindelijk in het werk bij de opleggingen volledig rondom afgelast.
Omdat de omliggende betonconstructies op het moment van montage nog niet gereed waren zijn tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen aangebracht en is doorgegaan met het afmonteren van de overige staalconstructieonderdelen. Dit betroffen onder andere de hangbrug en de hanggevelconstructie van de entreefaçade.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk