Skip to main content
Marc de Fotograaf mouse

Gevel Rijksmonument Voorstreek 5, Leeuwarden

Leeuwarden

Het gevelbeeld is zo strak en eenvoudig mogelijk gehouden. Daarbij passen zo weinig mogelijk verschillende materialen, naden en toevoegingen in de gevel. Het gevelbeeld op de begane grond bestaat alleen uit weervast staal en aluminium kozijn.

Projectgegevens

Locatie Voorstreek, 5, Leeuwarden
Opdracht Diana Lautenbag, Leeuwarden
Architectuur Lautenbag Architectuur
Constructief Ontwerp De Maren constructie adviesbureau
Uitvoering T2 Montage
Staalconstructie T2 Montage

Algemene projectomschrijving

De Voorstreek is een straat in het oude stadscentrum van Leeuwarden. Er zijn veel karakteristieke en historische panden met een commerciële plint. De straat ligt in het kernwinkelgebied, maar ligt net buiten het zwaartepunt. Juist op de Voorstreek is er ruimte voor alternatieve ontwikkelingen en experiment. Veel winkelpanden worden omgevormd tot woonruimte of een andere commerciële bestemming. Voorstreek 5 is een rijksmonument uit 1665. De gevel op de verdieping is bouwhistorisch waardevol door de voor Nederland unieke ornamentiek. Op de begane grond was een leegstaande winkelruimte. Met een oude naar binnenliggende aluminium pui. Begane grond en verdieping hadden in geveluitdrukking geen relatie met elkaar. Nu wordt er op de verdieping gewoond en de begane grond is getransformeerd tot kantoor. De historisch gevel op de verdieping bepaalde de vormgeving en ambitie voor de gevel op de begane grond. Er is uitdrukkelijk niet gekozen voor een historiserende gevel op de begane grond. Maar juist voor een eigentijdse vormgeving die verbindt met de bovenliggende gevel. Een moderne vormgeving die bestaat uit een abstracte detaillering en een stoer materiaalgebruik, cortenstaal. 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

We wilden diepte aan de gevel toevoegen, maar geen overkapping voor de entree. Daarom hebben we ervoor gekozen om de grote deur in de rooilijn te laten en het grote raam naar binnen te plaatsen. Door de horizontale strook onder het kozijn schuin naar binnen te vouwen, kan hier niemand staan en blijft er ook geen afval liggen. Door de schaduwwerking van het terug liggende en de schuine vlakken, wordt het gevelbeeld dynamisch. Tevens is dit een manier om de dieptewerking van de verfijnde plastiek van de bovenliggende gevel op een abstracte, meer grafische manier door te zetten op de begane grond. De cortenstalen platen zijn aan elkaar gelast, waardoor de stalen gevel één element wordt. 
De kleur van het cortenstaal past heel goed bij de originele baksteen, zodat het pand echt als een zelfstandig geheel wordt ervaren. Het is een stoer sterk materiaal, wat de bakstenen gevel erg goed kan dragen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het gevelbeeld is zo strak en eenvoudig mogelijk gehouden. Daarbij passen zo weinig mogelijk verschillende materialen, naden en toevoegingen in de gevel. Het gevelbeeld op de begane grond bestaat alleen uit cortenstaal en aluminium kozijn. Het ventilatierooster is van buitenaf niet zichtbaar. De kier tussen kozijn en gevelbeplating is de opening voor luchtaanvoer. Er is geen zonwering. Dat is ook niet nodig. Aan de binnenkant is binnenzonwering voor privacy en lichtregulatie. Deze valt, in opgetrokken toestand, volledig in de plafondkoof.

Bijzondere aspecten uitvoering

De uitvoering is volledig in eigen beheer gedaan. De verschillende onderdelen van de verbouwing zijn door verschillende partijen uitgevoerd. De oude gevel, bestaande uit een pui, lag ongeveer een meter naar binnen. Er is een geheel nieuwe gevel gemaakt in hetzelfde vlak als de bovenliggende gevel. De nieuwe gevel bestaat uit een houtskeletbouwconstructie. Hierin zijn alle functionele en esthetische aspecten opgenomen. 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De gevelindeling is functioneel. Voor de entree is gekozen voor een royale hoge entreedeur. Daarachter liggen de separate toegangen van het kantoor en de bovenwoning. De gevenopening van het kantoor is bewust zo laag mogelijk gehouden om aanvullende zonwering aan de buitenkant te voorkomen. Zon komt daardoor niet al te ver naar binnen en de hoeveelheid glas in de gevel is daarmee beperkt.