Skip to main content
Christian van der Kooy mouse

Erasmus paviljoen

Rotterdam

Het Erasmuspaviljoen heeft een stalen drager om de vorm te kunnen maken. De lamellengevel kan actief door gebruikers worden gestuurd, of automatisch reageren op daglicht.

Projectgegevens

Locatie Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam
Opdracht Erasmus Universiteit, Rotterdam
Architectuur Powerhouse Company, Rotterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Uitvoering Lokhorst Bouw en Ontwikkeling, Beverwijk
Staalconstructie Bentstaal, IJsselstein

Algemene projectomschrijving

Het Erasmus Paviljoen is bedoels als een levendig en centraal ontmoetingspunt van de Erasmus Universiteit campus te Rotterdam. Duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, transparantie en intimiteit zijn de belangrijkste kernwoorden voor het paviljoen. De gevel van het gebouw past zich actief aan, aan de weersveranderingen en seizoenswisselingen maar ook aan de mate van intimiteit dat het gebouw nodig heeft voor de verschillende evenementen die er plaatsvinden.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Het Erasmus Paviljoen is opgebouwd uit een combinatie van beton en staal. De begane grond, de kern en de vloer van de eerste verdieping zijn van beton. Daar bovenop is een staalconstructie geplaatst in de vorm van een 7 m hoog stalen vakwerk waardoor de theaterzaal zijn vorm krijgt. De dakconstructie en de alzijdige overstekken zijn uitgevoerd als stalen liggers en vormen een stijf grid. De gevel van het gebouw is uitgevoerd in staal met triple-layer glas. De maximaal 9,5 m hoge stalen vinnen hebben een afmeting van 230x22 mm waardoor maximale slankheid en transparantie van de gevel ontstaat.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Via ‘custom engineered’ lamellen wordt de verlichting dynamisch geregeld. De stalen draagconstructie zorgt voor een maximale overspanning en een optimale ruimtelijke beleving. Daarnaast bevat het gebouw een stalen vliesgevel met een hoogte van 10 m.
In het Erasmus Paviljoen heeft houten wanden, die in een vloeiende boog overlopen in de plafonds om een gevoel van intimiteit en geborgenheid te geven.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Het Erasmus Paviljoen heeft een slanke daklijn door de verjongde overstekken. De volledig zwevende theatervloer in het grand café is een opvallend detail in het hart van het gebouw.

Bijzondere aspecten uitvoering

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Het programma bestaat uit studieplekken op het noord-oosten, een theaterzaal met foyer aan de nieuwe plaza en een café met terras op het westen aan de vijver. Multifunctionaliteit was een basisvoorwaarde voor alle functies. De ruimte voor studie-/werkplekken kan ook gebruikt worden voor een kleine lezing en de twee vergaderruimtes zijn te koppelen. De theaterzaal wordt gebruikt voor colleges en lezingen, theatervoorstellingen en concerten of feesten. Door de automatische telescooptribune is de zaal snel aan te passen waardoor verschillende activiteiten achter elkaar gepland kunnen worden. Het café bestaat uit verschillende zones waardoor het restaurant en een besloten borrel op hetzelfde moment plaats kunnen vinden.

Duurzaamheid

Het paviljoen is gebouwd voor minimaal 50 jaar. De installaties zijn separaat van de constructie aangelegd waardoor vervanging mogelijk is. Daarnaast is de stalen hoofddraagconstructie demontabel, zowel de hoofddraagconstructie als de stalen vliesgevel. Hergebruik van het staal is mogelijk.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

De betonnen basis en lichte staalconstructie zorgden niet alleen voor een snelle bouwtijd, maar ook voor efficiënt materiaalgebruik voor de ruwbouw. Daarnaast bevat de stalen vliesgevel een minimum aan staal door de verticale vinnen.

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

Om de energievraag te beperken zijn verschillende maatregelen genomen. Daartoe behoren een hoge isolatiewaarde van de transparante gevel (drielaags glas), een compact bouwvolume, (energetische) massa in de kern en een zorgvuldige oriëntatie op de zon. Verder worden onder andere natuurlijke ventilatie, flexibele zonering en vraaggestuurde ventilatie ingezet. De benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw. Oppervlaktewater wordt gebruikt voor de primaire verwarming en koeling .

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

De stalen vliesgevel is met ODS Jansen ontwikkeld. Het is een van de eerste stalen vliesgevels met triple layer beglazing en een hoogte van bijna 10 m. De samengestelde verticale stijlen dragen de volledige gevel samen met de lamellen gevel.
De lamellen gevel is speciaal voor dit project ontworpen. De toleranties in het systeem zijn minimaal. Er zijn speciale aluminium extrusieprofielen ontworpen die door watersnij-technieken in de juiste radius zijn gesneden en de aandrijving is geplaatst bij de dakrand waardoor de lamellen strak op het glas geplaatst konden worden.
De theaterzaal is van buiten betimmerd met eikenhout. De theaterdoos waaiert naar boven toe uit de richting van de gevel, waar de wand overgaat in het plafond. De vorm is uitgetekend in 3D BIM. Vanuit dit model zijn de curves CNC-gestuurd gezaagd waardoor de achtergrondconstructie voor het hout met laserprecisie geplaatst kon worden. In de houten constructie zijn voorzieningen opgenomen, zoals de nissen voor brandslanghaspels, het luik van de foyer/bar, de deur naar technische ruimtes en de garderobe. Achter de bekleding is verlichting aangebracht. De rode achterwand is uitgevoerd met een geluidabsorberend materiaal en zorgt zo voor de akoestiek in de ruimtes.