Skip to main content
Luuk Kramer mouse

Dubbel woonhuis aan de Amstel

Amstelveen

Twee in staal gebouwde woningen combineren maximaal uitzicht met minimaal energieverbruik.

Projectgegevens

Locatie Amsteldijk-Noord 78, Amstelveen
Opdracht particulier, Amstelveen
Architectuur Woltjer berkhout architecten, Haarlem
Constructief Ontwerp IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Uitvoering geen: partiële aanbesteding door opdrachtgever
Staalconstructie Holland Staal, Zwaag

Algemene projectomschrijving

Op een uniek plek aan de Amstel wilde de opdrachtgever een dubbel woonhuis realiseren. Vanwege zijn voorliefde voor licht en industrieel bouwen is gekozen de woningen in staal te bouwen, met gevels van sandwichpanelen bekleed met hout. De woningen hebben de keuken en werkkamers op de begane grond, de woonkamer op de ‘beletage’ (met uitzicht over de rivier) en de slaapkamers onder het dak. Open trappen verbinden de verdiepingen. De woningen hebben ieder een vrijstaand bijgebouw in de tuin, die eveneens in staal is opgetrokken.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

Beide woningen hebben vier stalen portalen, die de stabiliteit in de dwarsrichting verzorgen. Zo blijven de gevels gevrijwaard van stabiliteitskruizen en kan maximaal genoten worden van het vrije uitzicht over de Amstel aan de voorzijde van de woningen en de weilanden aan de achterzijde. Tussen de portalen zijn dunne staalplaat-betonvloeren opgelegd.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De gevels en daken bestaan uit steenwol-sandwichpanelen. In de voor- en achtergevel bevinden zich grote schuifpuien van Vitrocsa. Doordat de stijfheid van de puien door het glas wordt verzorgd, blijven de aluminium kaders extreem slank. De sandwichpanelen zijn bekleed met delen van gemodificeerd Amerikaans eiken die onbehandeld blijven. Het hout verleent de woningen een ontspannen aanblik tussen het groen.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De daken van beide woningen en beide bijgebouwen in de tuin bestaan volledig uit zwarte pv-panelen. De woningen worden verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. Ventilatie wordt geregeld door een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Tezamen zorgt dit ervoor dat de woningen energieneutraal zijn.
De keuze voor staal plus sandwichpanelen zorgde voor een korte bouwtijd, beperkt materiaalgebruik en dunne vloeren en gevels (dus veel netto ruimte).

Bijzondere aspecten uitvoering

De woningen zijn in eigen beheer uitgevoerd. Per onderdeel is de best mogelijke toeleverancier geselecteerd.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Beide huizen zijn voorzien van een lift, waardoor de bewoners er lang in kunnen blijven wonen.

Duurzaamheid

De daken van beide woningen en beide bijgebouwen in de tuin bestaan volledig uit pv-panelen. De woningen worden verwarmd en gekoeld met een warmtepomp. Ventilatie wordt geregeld door een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Tezamen zorgt dit ervoor dat de woningen energieneutraal zijn.

Materiaalgebruik (efficiëntie)

Het staalskelet, gecombineerd met staalplaat-betonvloeren en sandwichpanelen als gevels zorgt voor een zeer laag materiaalgebruik in vergelijking met traditionele bouw. Zo zijn de gevels letterlijk 2x1 mm dik (plus steenwol).

Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik

De woningen hebben ieder 60 pv-panelen (35 op het hoofdgebouw en 25 op het bijgebouw). Dit maakt de woningen met gemak energieneutraal.

Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier

Dankzij prefabricage was de assemblagetijd op het werk minimaal en daarmee ook de overlast.

Innovaties op product-, concept- en bouwniveau

De woningen zijn consequent ontworpen in een lichte en industriële bouwwijze. De installaties zijn op maat gemaakt. Het project toont aan dat duurzaam bouwen niet automatisch ook zwaar bouwen hoeft te betekenen.