Skip to main content
mouse

Drie woonsilo's Harbour Club

Amsterdam

Op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost vatten drie getransformeerde stalen wijnsilo’s het verhaal van de plek samen: havenindustrie, avontuur, plezier en de veranderlijke stad. De drie silo’s zijn deel van ons project Harbour Club, een woongebouw met een evenementenruimte en restaurant op de begane grond.

De stalen silo’s staan boven op het dak. Ze zijn vanuit de wijdde omtrek een herkenbaar ijkpunt. Ooit deden ze dienst als opslagtanks van port voor de Albert Heijn. Wij hebben er samen met M. C. Kersten bv, De Nijs en onze opdrachtgever Amvest drie spectaculaire stadswoningen van gemaakt. We hebben ze volledig omgetoverd: reinigen, draagconstructie erin, ramen, verdiepingen, trappen, daklicht, isolatie, panoramaraam. En toen moesten ze verplaatst en over de – toen nog bestaande - bomen op de straat heen getakeld. Drie vliegen in één klap: dit is hergebruik met grote cultuur-historische waarde voor bijzondere woningen.

Projectgegevens

Locatie Wijnsilostraat, Amsterdam
Opdracht Amvest, Amsterdam
Architectuur LEVS architecten, Amsterdam
Constructief Ontwerp Pieters Bouwtechniek, Amsterdam
Uitvoering Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmenhuizen
Staalconstructie M.C. Kersten, Amsterdam

Algemene projectomschrijving

Project Harbour Club staat aan het begin van het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost. Het gebouw aan de nieuwe jachthaven heeft een programma van 10.000 m². Een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen en 5 woon-werkwoningen. De parkeerplaatsen voor het project worden in een ondergrondse garage op de kavel ernaast gerealiseerd. De drie stalen wijnsilo’s op het dak vallen op en vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland.

 

Het project

Op de locatie stond een oude wijnterminal uit 1901, die sinds 2012 het adres is van restaurant The Harbour Club. Die is nu onderdeel geworden van een nieuw, krachtig ensemble met een kloeke, industriële uitstraling. Betonnen kaders in de gevel, met een invulling van glas en bronskleurig aluminium, refereren aan de oude industriële haven met zijn pakhuizen.

Het restaurant bleef ook tijdens de bouw draaien. Na de demontage van de naastgelegen bedrijfshal uit de jaren 90 kwam de oorspronkelijke baksteengevel aan de Cruquiusweg deels weer in het zicht. Op deze goed zichtbare plek is nu een nieuw plein met de entree voor het restaurant en de eventlocatie. Het terras aan het water sluit aan op de nieuwe openbare promenade langs de kade. De L-vormige nieuwbouw van zes lagen sluit aan op de typologie van de nieuwbouw ernaast.

Op de onderste drie lagen aan de Cruquiusweg is de nieuwe eventruimte van The Harbour Club gevestigd. Met het doos-in-doos-principe is de ruimte geheel losgekoppeld van de overige functies in het gebouw om geluidsoverlast te voorkomen. Een tweede, glazen huid vormt bovendien een bufferzone en dient als foyer.

Een deel van de starterswoningen zijn 3,6 m brede doorzon-studio’s boven de eventruimte met aan weerzijden een loggia en een leefgalerij. Het andere deel zijn eenzijdig georiënteerde woningen die aan de restaurantkant vijf meter over het oude pakhuis kragen met fraai uitzicht over de haven en het nieuwe mos-sedum dak op de oude wijnterminal.

 

De Silo’s

Echte blikvangers zijn de drie stalen wijnsilo’s op het dak. Zij zijn als icoon van de eilandgeschiedenis behouden en hebben een nieuwe functie als opgetilde luxe stadswoning. De woningen met drie verdiepingen staan op een gezamenlijk dakterras in een groen daklandschap. Vandaar kijken ze uit over de haven, de oostelijke eilanden en het IJ.

 

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De wijnsilo’s waren natuurlijk leeg, en constructief niet berekend om er verdiepingen in te maken. Binnen het volume hebben we daarom een draagconstructie gemaakt, met daarin twee verdiepingen, wenteltrappen en twee erkers voor de entree en het panoramische schuifraam.

 

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

De ronde vorm van het volume is heel bepalend. De silo’s zijn geheel ingemeten om een optimale constructieve inbouw te bepalen. Die is vervolgens door M. C. Kersten bv als een bouwpakket gemaakt en voorbereid en op locatie door twee personen ingebouwd.

 

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

De ruime uitkragende erker met het panoramische schuifraam hangt aan de nieuw ingebouwde draagconstructie. Verder zijn de silo’s rondom van smalle, hoge ramen voorzien zodat er veel licht binnenkomt zonder dat er gekromd glas toegepast hoefde te worden.

 

Bijzondere aspecten uitvoering

De wijnsilo’s zijn vlakbij de locatie verderop het Cruquiuseiland bewaard en bewerkt. Toen ze gereed waren hoefden ze slechts een kleine afstand vervoerd te worden naar hun eindbestemming op het dak. De drie silo’s zijn ieder afzonder over een bomenrij voor het gebouw getild en op het dak gezet. Daar zijn ze op een profiel bevestigd.

 

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

De drie silo’s staan naast elkaar op een ruim privaat dakterras. Vanuit de panoramische schuiframen hebben bewoners prachtig uitzicht over de Entrepothaven, de achterliggende oostelijke eilanden en het IJ. Op de bovenste verdieping is van het oude toevoerluik een bijzonder dakraam gemaakt.