Algemene projectomschrijving
De bouw van de kas is een onderdeel van een totale renovatie / herbestemming van de Chassékazerne. Het resultaat is prachtig en een mooi voorbeeld van biofilisch ontwerpen. In biofilisch design wordt ernaar gestreefd fysiek en mentaal welzijn in publieke en private ruimtes te bevorderen.
De constructie is een breedkapkas van 325 m² met een overspanning van 16.80 m en een goothoogte van 6.0 meter.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
Behoud van de monumentale waarden was het uitgangspunt en de kas moest in deze geest worden ontworpen en gebouwd. Zo zijn geen kolommen toegepast van kokerprofielen maar van stoere stalen L-profielen die het idee wekken een oude, aan elkaar geklonken constructie te zijn. De vakwerkspanten, die ook uit T- en L-profielen bestaan, worden met strippen tussen de L-profielen van de kolommen gemonteerd.
De staalconstructie is vervolgens behandeld met een epoxyprimer in kleur RAL 8022 bruinzwart
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
De nieuwe kas op het binnenterrein is als een herkenbaar nieuw element ontworpen, maar wel afgestemd bij het monument. Zo is de kas opgebouwd uit robuuste stalen hoekprofielen die goed passen bij het militaire karakter van de kazerne. De kas vervangt een eerdere aanbouw aan de achtergevel, waardoor de schade aan het monument minimaal is, de spanten staan op de onderliggende kelderwanden van het archief en de zijgevels blijven los van de verdiepingen van de soldatenvleugels
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
In de staalconstructie is ruimte gemaakt voor een geïntegreerde scherminstallatie. Dit is een installatie die doeken beweegt van gording naar gording. De doeken zorgen voor energiebesparing en zonwering.
De rookluiken in het dak zijn geïntegreerd in het aluminium systeem. Bij brand worden de draaideuren automatisch open gestuurd zodat er voldoende verse lucht aangevoerd kan worden om de rook af te voeren
Bijzondere aspecten uitvoering
Bijzonder in het ontwerp is ook de aansluiting van de kas op het bestaande gebouw uit metselwerk. Door een iets smallere overspanning te kiezen is ruimte ontstaan voor twee platte daken. Een eenvoudige oplossing maar mooi vormgegeven met behoud van ruimte en details.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk
Tijdens de uitvoering moest de bestaande bouw zo veel mogelijk ontzien worden. De ruimte om te manoeuvreren was dan ook beperkt en er moest gedeeltelijk op een bestaand kelderdek gewerkt worden.
Duurzaamheid
Bij dit project stond duurzaamheid hoog in het vaandel. Onder andere door de inzet van waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s is het monument verduurzaamd en voorbereid op de toekomst.
Materiaalgebruik (efficiëntie)
Materialen worden zoveel mogelijk op lengte besteld waardoor het afval tot een minimum beperkt wordt.
Energiegebruik en verbruik tijdens bouw en gebruik
Doordat er op het bestaande kelderdek gewerkt moest worden is er gebruik gemaakt van elektrisch aangedreven machines. Materialen werden dicht bij de bouwplaats gestockeerd om het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken.
Mate van overlast (bouwwerkzaamheden) voor mens en dier
Door het gebruik van elektrische machines werd de overlast voor mens en dier tot een minimum beperkt. Laden en lossen van de vrachtwagens gebeurde zo vroeg mogelijk vanaf de Keizerstraat.
Innovaties op product-, concept- en bouwniveau
De botanische kas in het hart van het gebouw is het verbindende element van het programma. De kas verbindt de Keizerstraat met het Chassé Park als groene publieke ruimte en fungeert als de entree van het programma daaromheen. Een overdekte buitenruimte waar bijeenkomsten en initiatieven worden georganiseerd, daarnaast kunnen de terrassen aan de zijkant door de aangelegen functies gebruikt worden.