Algemene projectomschrijving
De opdrachtgever wilde een gebouw met zo veel mogelijk opslagruimte maar ondergrondse leidingen beperkten de bebouwbare ruimte op de kavel. Daarom is het kantoor niet in of voor de hal geplaatst, maar erbovenop. De gevel van het kantoor is van vloer tot plafond van glas en heeft geen stijlen. De strakke gevel van beton wordt in de tijd verborgen door een ‘Wilde Wengerd’ die vanuit een groenzone rond het gebouw tegen de gevel op klimt. Vanuit deze groenzone wordt het gebouw s‘avonds in kleur verlicht.
Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal
De hal heeft een eenvoudige draagconstructie: kolommen in de gevel met daarop de dakbalken en stabiliteitsverbanden in de gevel.
Voor het bijna 6 m uitkragend kantoor gelden name eisen aan de doorbuiging voor de vloer. Voelbare doorbuigingen of trillingen zouden een gevoel van onveiligheid geven; ook voor de glazen gevel mag de vloer niet veel doorbuigen. Constructief logisch zou zijn geweest de uitkraging te maken met een vakwerkspant of Vierendeelligger. Maar de architect wilde de openheid van de glazen gevel zoveel mogelijk behouden en daardoor vielen deze mogelijkheden af. Er is een oplossing gekozen met stalen balken in de vloer, met daarop enkele lichte stalen gevelkolommetjes die de dakbalken ondersteunen.
De vloer van het kantoor is gemaakt van staalplaat-beton om gewicht te besparen en stempelloos op grote hoogte te kunnen storten. De staalplaat-betonvloer is tussen de balken opgenomen, zodat het vloerpakket relatief dun is. Ook de gasbetonplaten van het dak zijn om die reden tussen de liggers aangebracht. Verborgen in een aantal dichte wanden van de kantoorverdieping zijn stabiliteitskruisen opgenomen.
Met een efficiënte indeling van de stellingen in het gebouw was de gevel in te vullen met een goedkope industriële betongevel in standaard afmetingen die meestal wordt gebruikt in de stallenbouw. De kosten van de panelen kwamen uiteindelijk uit op de helft van de kosten van een metalen gevel. Een ander voordeel zijn de brandwerende eigenschappen waardoor het mogelijk is het gebouw dichterbij het pand van de buren te plaatsen.
Door het kantoor op de hal te plaatsen geldt in principe dat de hoofddraagconstructie de gehele hal 90 minuten brandwerend moeten zijn. Uiteindelijk zijn alleen de kolommen onder het kantoor en de gevelkolommen aan de zijde van een naastliggend perceel brandwerend bekleed. Aan deze kolommen zijn de dakliggers met kantelnokken bevestigd. De secundaire windverbandjes voor het trappenhuis en lift naar het kantoor zijn juist voldoende om stabiliteit van het kantoor bij brand te garanderen, omdat de hoofdstabiliteitskruisen in het onbeklede gedeelte van de hal staan en dus komen te vervallen.
Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp
Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen
Bijzondere aspecten uitvoering
De bedrijfshal moest in bijzonder korte tijd worden gebouwd, omdat de opdrachtgever zijn eerdere opslagruimte kwijt raakte. Doordat de opbouw letterlijk op de hal staat was het mogelijk eerst de hal te bouwen en in gebruik te nemen en daarna pas het kantoor erop te zetten. Doordat alle elementen van het kantoor licht en klein zijn, met alleen losse stalen balken en kolommen, gasbeton dakelementen en een staalplaat-betonvloer die stempelloos is te maken, ging dit gemakkelijk.
Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk