Skip to main content
mouse

Balkons De Gashouders

Hilversum

De beeldbepalende, gebogen staalconstructie rondom appartementencomplex De Gashouders draagt de ruime balkons van het gebouwensemble dat onderdeel is van herontwikkelingsproject Villa Industria waarin verschillende woontypen in een voormalig industrieel gebied zijn geprogrammeerd.

Projectgegevens

Locatie Minckelersstraat / Jan vd Heydenstraat, Hilversum
Opdracht De Alliantie Huizen, Huizen
Architectuur Mecanoo Architecten, Delft
Constructief Ontwerp Goudstikker – De Vries, Almere
Uitvoering Heijmans Huizen, Huizen
Staalconstructie Van Ee Staalspecialisten, Barneveld

Algemene projectomschrijving

Eigentijds wonen in een energieke, karakteristieke omgeving met een eigen sterke identiteit. Dat is wonen in Villa Industria, op het voormalige REGEV-terrein in Hilversum. Op ruim 300 hectare biedt Villa Industria meer dan 370 woningen in een groene omgeving. En met het centrum op loopafstand, het treinstation om de hoek en (basis)scholen in de directe omgeving, heeft Villa Industria alles wat je van een ideale woonomgeving mag verwachten.
Haar stoere geschiedenis maakt van dit gebied een dynamische, spannende omgeving. Het straatbeeld met de verschillende woningtypen onderstreept dit, met een bijzondere combinatie van appartementen, stadswoningen, loftwoningen en dekwoningen. De architectuur heeft een sculpturale vormentaal, industriële detaillering en eenduidige materialisatie die bestaat uit een compositie van materialen als baksteen, staal en glas.

Bestaande en verdwenen industriële bouwwerken worden ingezet om in Villa Industria de sfeer van weleer terug te brengen. Dat is bijvoorbeeld te zien in het appartementencomplex ‘de Gashouders’. Het gebouw, bestaande uit drie cirkelvormige torens, refereert aan de gashouders van de voormalige gasfabriek die op deze plek stond.
De drie stoere, stijlvolle woontorens van de Gashouders, zijn met hun onderscheidende architectuur en zeer royale terrassen de absolute blikvangers van Villa Industria. Dit markante deelplan bevat 40 koop- en 80 bijzondere huurappartementen.

Beschrijving staalconstructie en/of gebruik van staal

De Gashouders zijn robuuste metselwerk torens (met betoncasco) van 8, 10 en 12 lagen hoog. Zij zijn omringd door een staalframe dat de balkons draagt. Met dit stalen frame wordt het beeld van de voormalige gashouders gebruikt om een ongewone extra kwaliteit aan de appartementen toe te kennen.

De staalconstructie bestaat uit ronde stalen buisprofielen, welke in een cirkelvormig patroon rondom de vierkante appartementengebouwen staan. De stalen kolommen staan op het kelderdek van de parkeergarage. Tussen de stalen kolommen en het betoncasco liggen stalen liggers, die de prefab balkonplaten dragen. De balkonplaat is 1/4rond, en bestaat in werkelijkheid uit 3 prefab platen. Rondom zijn diagonalen aangebracht tussen de kolommen.

Bijzondere aspecten bouwkundig concept / ontwerp

Als thema voor Villa Industria is gekozen voor het industriële beeld van de jaren '30, gekenmerkt door de overgang van een decoratieve periode (Art Nouveau) naar een moderne periode in de architectuur (Modernisme). Het industriële karakter van het terrein komt terug in de materialisatie van de bebouwing en de inrichting van de openbare ruimte. De architectuur heeft een sculpturale vormentaal, industriële detaillering en eenduidige materialisatie die bestaat uit een compositie van materialen als baksteen, staal en glas. De Gashouders passen hier uitstekend in.

De grootste constructieve uitdaging was om de stalen liggers die de balkonplaten dragen, zo klein mogelijk uit te voeren, zodat een slanke boventand van de prefab balkonplaat over de stalen liggers heen steekt, terwijl de balkonplaat zelf op de stalen onderplaat ligt, die onder de stalen liggers liggen. Voor de stalen liggers zijn HEM120-profielen toegepast in de staalsoort S355. Deze liggers zijn ter plaatse van de goot in het prefab beton nog verjongd door er een HEM100 aan te lassen. De liggers zijn in S355 uitgevoerd.

Doordat de balkons per verdieping verspringen, van links naar rechts, is de kniklengte van de kolommen over 2 bouwlagen. De kolommen zijn zo slank mogelijk uitgevoerd (R193,7), waarbij de bovenste 6 bouwlagen in wanddikte 6,3 is uitgevoerd. Daaronder in wanddikte 10 mm. Staalsoort van de kolommen: S275.

Anders dan doet vermoeden, hebben de diagonalen geen stabiliteitsfunctie. De stabiliteit wordt ontleend door koppeling van de staalconstructie aan het betoncasco, middels aangestorte opleghandjes. Deze zijn zo ontworpen dat er enige tolerantie in het betoncasco mogelijk was.

Ter plaatse van de entree is een stalen kolom weggelaten. Om de krachten in te leiden in de naast staande kolommen, is er een 1-laags vakwerkspant boven aangebracht. Dit vakwerkspant loopt gesegmenteerd mee met de ronding om het gebouw. Hierdoor ontstaat ter plaatse van de bovenligger (drukligger) een ontbonden trekkracht loodrecht op het gebouw. Deze resultante kracht wordt via een stalen ligger ingeleid in het casco door een zwaarder uitgevoerde koppeling. Om geen onbedoelde kracht in de diagonalen te krijgen, is geadviseerd om de diagonalen die zich direct boven het vakwerkspant (in het verlengde van de diagonalen van het vakwerk) bevinden, pas te monteren na aanbrengen van alle bovenliggende balkonplaten. De diagonalen zijn berekend op de eventueel bijkomende (veranderlijke) belasting.

Bijzondere constructieve slimmigheden / detailleringen

Om de diagonalen goed aan te kunnen brengen is de Wyli Tension Disc gebruikt, een uniek gepatenteerd stelsysteem. De oorsprong ligt in de staalbouw waar het gebruikt wordt voor het spelingvrij monteren van windverbanden in gevels en daken. Het is een oplossing te vergelijken is met spansystemen die zichtbaar in het windverbandsysteem zijn meegenomen waarbij de grote verstelbaarheid kenmerkend is voor deze systemen. Heden ten dage hoeft, door de nauwkeurigheid waarmee staalconstructies getekend en gefabriceerd worden en het veel nauwkeuriger plaatsen van de ankers mbv bijvoorbeeld Total Station, deze verstelbaarheid over het algemeen niet groter te zijn dan zo'n ±4mm.

Tevens zijn de verbindingen van de staalconstructie aan de buitenzijde zo onzichtbaar mogelijk gedetailleerd, vanwege de esthetische eisen.

Bijzondere aspecten uitvoering

In verband met de krappe bouwtijd is de fasering en opbouw van de torens in nauw overleg tussen de verschillende bouwpartners bepaald. Hierdoor kon de bouwtrein zo effectief mogelijk door gaan. En waar in de ene toren de afbouw werd afgerond, kon op de andere toren nog de ruwbouw in volle gang zijn.

Bijzondere functionele aspecten van het bouwwerk

Vooral de ronde gebogen staalconstructie van de torens maken het tot unieke bouwwerken. Het mooie is dat de geschiedenis van Villa Industria door de vorm van de oude gashouders hierdoor terug komt. Bijkomend voordeel van deze staalconstructie is dat het enorme balkons bij de appartementen oplevert. Hierdoor waren de appartementen ook zeer snel verkocht!