Stelring Wyli kwam ver bij de jurering van de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen. De nominatie werd evenwel niet omgezet naar een winnaar. Klik hier voor meer info (foto: Wyli).

Nominaties

De genomineerden en winnaars geven een goede doorsnede van de bouwopgave. Hoewel in volume sterk afgenomen voeren in de categorie Utiliteitsbouw de huzarenstukken de boventoon, zoals de uitbreiding van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat evenwel niet werd genomineerd. En hoewel het Rotterdamse appartmentencomplex bovenop het oude Ter Meulenpand twee jaar geleden al meedong naar de Staalprijs, bevond de jury De Karel Doorman wel geschikt voor de Duurzaamheidsprijs. Maar helaas wint het project weer niet, onverlet het respect voor dit toonbeeld van juiste materiaaltoepassing en ingenieursvernuft. Wel genomineerd voor de Belgische Staalprijs maar in Nederland geheel buiten de prijzen gevallen: de Fietsrotonde in Eindhoven. De jury memoreert de trillingsproblematiek en vindt de pyloon-tuiconstructies een ietwat geforceerd stijlmiddel. Centraal Station Rotterdam is dan een gedoodverfde winnaar. Vrijwel direct was de jury het erovereens: dit moest in de prijzen vallen. Net als Villa Kogelhof, dat uitblinkt in eenvoud en charme, mits men over het budget beschikt: voor de happy few. Vermeldenswaard is dat de opdrachtgever het bestemmingsplan kon wijzigen wanneer er zo’n duizend bomen worden geplaatst, als ecologische goedmaker. In de EventBridge ziet de jury overduidelijke kansen voor de exportmarkt en grote aftrek in het eigen land. Buiten de architectuur dienen zich dit jaar weer ‘vreemdgangers’ aan maar wel van allure: de sluizen voor het Panamakanaal, platform Dolwin Alpha en de Rotating Discs, waarmee de praktijk laat zien dat met staal meer wordt gebouwd dan uitsluitend gebouwen en infrastructuur. In de laatste categorie wordt dit jaar eens te meer zichtbaar dat Nederland een land is met extreem veel verkeersbewegingen.
Renovatie spant over alle categoriën de kroon; wel degelijk een ontwikkeling in de bouw die zich doorzet. Vrijwel alle inzenders dienden deze projecten tevens in voor deelname aan de Duurzaamheidsprijs, omdat hiermee een gebouw of brug een tweede leven werd gegeven. De jury acht dit echter geen dominante kwaliteit en heeft tijdens de twee jurydagen op 7 en 18 juni 2014 de criteria toegespitst op het onderscheidend vermogen en de intrinsieke kwalietiten van staal als constructiemateriaal: industrieel, flexibel en demontabel. Een treffend voorbeeld van goed ingenieurswerk is de eenvoudige stelring Wyli waarvan de jury een sterke opmars voorspelt.